Volgens Samir Ahraui  heeft de pandemie het belang van het werk van MBO'ers duidelijk gemaakt.
Volgens Samir Ahraui heeft de pandemie het belang van het werk van MBO'ers duidelijk gemaakt. (Foto: Bradley Groffen)

‘Maak van Den Haag de MBO-hoofdstad van Nederland’

Algemeen

Als het aan PvdA-fractievertegenwoordiger en kandidaat-raadslid Samir Ahraui ligt, wordt Den Haag de MBO-hoofdstad van Den Haag. In zijn pamflet doet hij onder andere het voorstel om de gemeente opleidingen voor ‘tekortberoepen’ te laten vergoeden.

Ook wil Ahraui dat de gemeente studenten van deze opleidingen een baan- en stagegarantie gaat bieden. 

De PvdA’er vindt dat jongeren die een MBO-studie volgen, maar steun verdienen. “De MBO’er had het al niet makkelijk voor corona. Denk aan het amper kunnen vinden van stages, het gebrek aan organisatie binnen ROC’s, de maatschappelijke achterstand van groepen studenten, het gebrek aan goede studievoorlichting vooraf en de grote hoeveelheid studieverlaters”, aldus Ahraui. “De coronacrisis heeft die problemen verder uitvergroot en zorgde ervoor dat de MBO’ers geen praktijkonderwijs en/of een stage konden volgen.” 

De coronapandemie heeft ook het belang van MBO’ers duidelijk gemaakt. “Zonder zorgmedewerkers kon niemand met corona geholpen worden en zonder buschauffeur kon niemand zondereigen vervoer naar het ziekenhuis”, aldus Ahraui. “Het moet nu toch duidelijk zijn dat de MBO’ers onze samenleving dragen!” Daarom wil hij dat er fors in MBO’ers wordt geïnvesteerd.

Het kandidaat-raadslid wil dat Den Haag hierin voorop loopt. “Deze stad heeft grote uitdagingen zoals de klimaat- en wooncrisis en daarbij hebben we hard MBO’ers nodig.” Met een baan- en stagegarantie en vergoeding voor opleidingen in sectoren waar behoefte aan is, moet Den Haag wat hem betreft de MBO-hoofdstad van Nederland worden. Ook moet de Internationale stad van Vrede en Recht stagediscriminatie keihard aanpakken, vindt hij. Een Haags keurmerk, mystery guests en een zwarte lijst van discriminerende leerbedrijven zijn daarvoor een must. “We moeten nu investeren in maatschappelijk werkers en decanen om schooluitval, leerachterstanden en andere sociale problemen terug te dringen.”