Opknapbeurt De Thuishaven, tijdens vorige NLdoet.
Opknapbeurt De Thuishaven, tijdens vorige NLdoet. (Foto: Michel Heerkens)

Poffertjes bakken of buurttuin opfleuren? Er zijn genoeg klussen in Den Haag tijdens NLDoet

Inwoners van Den Haag steken op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart hun handen uit de mouwen. Alle Haagse stadsdelen doen mee aan NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Organisaties zoeken nog vrijwilligers die mee willen helpen!

Klussen is een breed begrip. Dat wordt duidelijk aan de hand van het klusaanbod in Den Haag: ga kiplekker het voorjaar in bij Stadsboerderijen Den Haag, werk mee in de Grafische Werkplaats, fleur het Cantateplein op en richt de buurtmoestuin in van Stichting Wijkz, deel flyers uit en ga in gesprek voor Inloophuis Haaglanden, maak Theater Branoul weer aantrekkelijk om publiek te ontvangen, maak de binnenhaven vaarklaar voor De Ooievaart, ga terug naar the fifties bij Cardia Landscheiding en help tasjes maken of interview multiculturele bewoners en vrijwilligers bij Stichting Haagse Vaders, Vadercentrum Adam. Elk jaar zijn er zo'n 200 klussen te doen in Den Haag. Ze zijn te vinden via www.nldoet.nl.

Prachtige kans

"NLdoet is een prachtige kans om kennis te maken met de vele mooie vrijwilligersorganisaties in Den Haag en om een steentje bij te dragen. Daarnaast ontmoet u leuke andere vrijwilligers. Ik hoop dat veel inwoners weer een klus gaan oppakken. Als iedereen wat doet, dan verzetten we met z’n allen bergen en helpen we de organisaties enorm. Ik hoop natuurlijk ook dat door NLdoet nog meer inwoners enthousiast worden over het doen van vrijwilligerswerk. We kunnen in Den Haag namelijk niet zonder", zegt aldus de Haagse wethouder Kavita Parbhudayal.

Ertoe doen

Vrijwel elke vereniging of stichting zit te springen om extra doe- of denkkracht. Er zijn altijd projecten die blijven liggen. NLdoet is voor veel mensen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. Deelnemers ervaren, zonder dat ze voor langere tijd ergens aan vasts zitten, dat vrijwilligerswerk niet alleen heel fijn is voor degene die geholpen wordt, maar dat het ook heel leuk is voor de vrijwilliger zelf. Mensen beleven er plezier aan belangeloos iets voor een ander te doen en ze voelen dat ze ertoe doen. Vrijwilligersplatform Den Haag Doet raadt iedereen dan ook aan op vrijdag 11 en  zaterdag 12 maart mee te klussen of een klus te organiseren.

Centrum en Laak

Een greep uit het aanbod in de stadsdelen Centrum en Laak. Op vrijdag 11 maart wordt er tussen 10.00 en 16.00 uur een raamschildering gemaakt bij het buurthuis van Stichting Dr. Schroeder van der Kolk aan de Loosduinsekade 156. Diezelfde dag gaan vrijwilligers bij stadsboerderij De Woelige Stal aan het Hobbemaplein bakken voor de moestuin in elkaar zetten. Ook op vrijdag 11 maart staat een schoonmaakbeurt in de Lukaskerk aan de Om en Bij 2 op het programma. Wie helpt? Na het spic en span maken van de kerk wordt er gezamenlijk een lunch genuttigd. 

Ook stadsboerderij Schildershoeve in de Haagse Schilderswik wil netjes het voorjaar in. Daarvoor moet nog wel het één en ander worden gedaan. Bijvoorbeeld het ingraven van een klein speeltoestel en het geven van een nieuwe laklaag aan de voorleestoestel en bijbehorende bankjes. Deze klussen staan gepland voor zaterdag 12 maart van 10.00 tot 15.00 uur. Woodstock is een woonvoorziening aan het Om en Bij 1 voor mensen van 45+ die langdurig verslaafd zijn, dakloos zijn en daardoor vereenzamen. Binnen Woodstock proberen we ze weer structuur in hun leven te geven waardoor hun leven weer meer stabiliteit krijgt. Het rookhok in Woodstock moet nodig opgeknapt worden. Wie heeft hiervoor tijd op zaterdag 12 maart van 10.00 tot 17.00 uur.

CarWeide

Dit jaar doet de Binckhorst mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland: de NL Doet Dagen. Op de hoek van de Binckhorstlaan en Mercuriusweg, de vroegere locatie van de Karwei, werkt Bincks Groen aan een uitnodigende groene ontmoetingsplek voor bewoners, werkenden en andere geïnteresseerden in de Binckhorst: de CarWeide. Vrijdag 11 maart staat in het teken van allerlei klusactiviteiten en gezelligheid met als doel van de CarWeide een fijne groene ontmoetingsplek voor de Binckhorst te maken. Zo kan er geholpen worden met het maken van zitmeubilair voor de ontmoetingsplek, planten en bomen plaatsen, basisschoolleerlingen begeleiden in het maken van insectenhotels, het maken van informatieborden, houtsnippers verspreiden en het terrein schoonmaken. Vanaf 16.00 uur start de borrel. Interesse? Neem dan contact op met manon@urbansync.nl 

Meer klussen in de stadsdelen Centrum en Laak en in de rest van Den Haag zijn te vinden op www.denhaagdoet.nl/nldoet.. Op deze website kan men zich ook aanmelden voor een klus.


denhaagdoet.nl/nldoet