Nu de laatste hand is gelegd aan de inrichting van de openbare ruimte, komt de transformatie Laakhaven-West steeds verder in de afrondende fase.
Nu de laatste hand is gelegd aan de inrichting van de openbare ruimte, komt de transformatie Laakhaven-West steeds verder in de afrondende fase. (Foto: Valerie Kuypers)

Wethouder Mulder plant boompje

Wethouder Anne Mulder plantte onlangs de laatste boom. De inrichting van de openbare buitenruimte van de Laakhaven-West is nu zo goed als afgerond. Het gebied is de afgelopen jaren getransformeerd van bedrijventerrein naar woon- en werkgebied.

Bij de herinrichting van de openbare ruimte in Laakhaven-West zijn circa 200 nieuwe bomen aangeplant en zeven openbare pleintjes aangelegd. Een oude bomenrij van bestaande platanen is daarbij bewust in stand gehouden. De sterfietsroute langs de Waldorpstraat verbindt het gebied met dit snelle, veilige, en comfortabele fietsnetwerk. Ook het historisch erfgoed heeft in het nieuwe Laakhaven-West een plek gekregen. Zo herinneren de gerestaureerde havenkranen aan de activiteiten van vroeger, en zijn gebouwen zoals de Maakhaven en de RAC-hallen kenmerkend voor de geschiedenis van het gebied.

Verder is er ongeveer 450 meter van de Calandkade vervangen. De Zweedse keien in de kade en Johan van Veenplein zijn hergebruikt uit het gebied en het Norfolkterrein uit Scheveningen. Door de vernieuwing van de Calandkade is een nieuwe looproute langs het water ontstaan waarbij de bomen en beplanting zorgvuldig zijn uitgekozen zodat de buitenruimte ook in de herfst en winter een groene uitstraling heeft. Dit groen levert tevens een belangrijke bijdrage aan het verminderen van hittestress en het duurzamer omgaan met regenwater. Verder is aan de kade ruimte gemaakt voor de Schepencarrousel, dit is een aanlegplaats voor historische boten

Wethouder Anne Mulder vond het mooi dat hij een boom mocht planten. Wat hem betreft is groen topprioriteit. "Hierdoor zorgen we dat het - ondanks dat er veel wordt gebouwd - fijn wonen blijft in Den Haag.”