De overhandiging van de wijkagenda.
De overhandiging van de wijkagenda. (Foto: Henriëtte Guest)

Transvaal heeft nu ook een wijkagenda: werken aan schonere straten en meer onderling contact

Meer onderlinge verbondenheid en een prettige en schone woonomgeving zijn de grote thema’s voor de wijk. Dat staat in de wijkagenda voor Transvaal. Deze werd op woensdag 23 februari door bewoners, ondernemers en wijkorganisaties overhandigd aan stadsdeelwethouder Arjen Kapteijns.

De voorbereidingen voor de uitvoering van de wijkagenda zijn al volop bezig. Zo startte onlangs een tweede opschoonactie op de Paul Krugerlaan (meer hierover elders in deze krant). Wethouder Hilbert Bredemeijer (wethouder Buitenruimte) heeft hiervoor samen met Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion en Irma Bolhuis, directeur Wijkz het startsein gegeven.

Schoonmaakactie

Alle wijken in Den Haag krijgen een wijkagenda. Tegelijkertijd zijn de eerste successen vanuit het programma Prioritaire gebieden, het verbeteren van de fysieke en sociale veiligheid voor de langere termijn, zichtbaar. Zo is in januari de eerste schoonmaakactie gehouden om de winkelstraat aan de Paul Krugerlaan weer schoon, heel en veilig te maken. Hier kwam ook het achterstallig onderhoud van de betreffende laan aan de orde en is men gestart met het verwijderen van wrak- en weesfietsen en controleren en vervangen van niet functionerende feest- en grondspots verlichting.
Samen met Staedion, Wijkz, ondernemers en bewoners wordt naast de Paul Krugerlaan en omgeving ook de Kempstraat aangepakt om er een schonere buurt van te maken. Met de inzet van cameratoezicht tegen zwerfaval bij ondergrondse afvalcontainers in onder andere Transvaal en strengere handhaving werkt men op de langere termijn aan een schone wijk.

Nog niet zo lang geleden is het wijkkantoor van de gemeente aan het Kaapseplein 150 geopend. Zo is de gemeente zichtbaar in de wijk. Ook is gestart met de herinrichting van het Kaapseplein. Er komt een speelplaats. De bedoeling is dat het een veilige, groene ontmoetingsplek voor buurtkinderen en bewoners wordt.
Alle wijken in Den Haag krijgen een wijkagenda. Hierin stellen gemeente, bewoners, ondernemers en wijkorganisaties samen vast wat er moet gebeuren om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Wat zijn de komende vier jaar de belangrijkste kansen en uitdagingen in de wijk? De wijkagenda helpt de inwoners, ondernemers, wijkorganisaties en de gemeente om samen die verbeteringen uit te voeren.
Door samen met de wijkbewoners te kijken wat er in hun buurt speelt en wat de belangrijke thema’s zijn om de wijk te verbeteren, kunnen de gemeentelijke middelen gerichter ingezet worden en worden kansen beter benut. Tijdens het hele proces - van idee tot uitvoering - blijven de buurtbewoners betrokken. Waar nodig kan dus bijgestuurd worden en kan de wijkagenda worden herzien. In alle gevallen is het doel om ook de mensen te bereiken die niet altijd als eerste hun mening laten horen. Zo wordt een zo breed mogelijk draagvlak gecreëerd.


Den Haag een jaar lang de Europese sporthoofdstad

Met een spectaculaire show van illusionist Victor Mids is het jaar van Den Haag als Europese sporthoofdstad vrijdag 4 maart officieel van start gegaan. De show vond plaats in de Sportcampus voor aanvang van het Davis Cup-duel tussen Nederland en Canada.

De titel Europese sporthoofdstad wordt jaarlijks toegekend door ACES Europe, de Europese Vereniging van Sport en Gemeenten. Den Haag heeft de titel overgenomen van het Portugese Lissabon.

Komend jaar worden in Den Haag veel sportevenementen georganiseerd, mede in het kader van Den Haag als Europese sporthoofdstad. Enkele voorbeelden zijn de Davis Cup, de Invictus Games, het WK Jeugdzeilen, de Stadsspelen en de Nationale Sportweek. Ook organiseert Den Haag samen met de Haagse Hogeschool, het Rijk, de Vereniging Sport en Gemeenten en NOC/NSF een nationaal en een internationaal congres voor beleidsmakers en bestuurders.

“Ik ben ontzettend blij en trots dat wij dit jaar de Europese sporthoofdstad zijn. Hier hebben heel veel mensen keihard aan gewerkt. De titel inspireert niet alleen onze inwoners die al sporten maar hopelijk ook onze inwoners die nu nog minder bewegen. Dat vind ik belangrijk. Sport is namelijk niet alleen leuk om te doen, het heeft ook positieve effecten op de gezondheid en samen sporten vergroot de Haagse verbondenheid’’, aldus wethouder Hilbert Bredemeijer.

Doel van de gemeente Den Haag is dat alle inwoners in 2030 sporten of regelmatig in beweging zijn. Om dit te bereiken is het Haags Sportakkoord gelanceerd. Hierin is opgenomen dat de ongeveer 270 sportverenigingen in Den Haag ondersteuning krijgen en dat in wijken waar de sportdeelname achterblijft er buurtsportcoaches zijn. Ook worden de Haagse sportaccommodaties verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Wethouder Bredemeijer assisteert Victor Mids.