Amsterdam is dé culinaire hotspot van Nederland.
Amsterdam is dé culinaire hotspot van Nederland. (Foto: Unsplash)

Amsterdam is foodcity van 2022

Algemeen

AMSTERDAM - Amsterdam is dé culinaire hotspot van Nederland. De hoofdstad onderscheidt zich van andere gemeenten onder meer door een groot restaurantaanbod en een brede diversiteit aan wereldkeukens. Binnen Noord-Holland scoren ook Haarlem en Stede Broec goed. Dit en meer blijkt uit de Nationale Food Index van CheapTickets.nl, gebaseerd op bijna 11 miljoen online restaurantbeoordelingen in Nederland.

In de Nationale Food Index worden de eetgelegenheden van Nederlandse gemeenten vergeleken op basis van gemiddelde online beoordelingen, het aantal restaurants per inwoner en het aanbod van verschillende soorten keukens. Ook wordt rekening gehouden met de opties die restaurants bieden voor een aangepast dieet, zoals vegan, vega en glutenvrij. Naast Amsterdam (eindcijfer 9,4) doen ook Haarlem (8,3), Stede Broec en Hollands Kroon (beide 7,6) het goed in Noord-Holland. Check www.cheaptickets.nl/onderzoek/world-food-index om te zien hoe goed jouw gemeente en de rest van Noord-Holland scoren.

Noord-Holland en Gelderland zijn samen dé foodprovincies van Nederland. Beide behalen in de Nationale Food Index een eindscore van 7,5. Waar Gelderland de toppositie voornamelijk te danken heeft aan positieve restaurantrecensies, blinkt Noord-Holland vooral uit door de hoge restaurantdichtheid. Ook zeggen Noord-Hollandse restaurants het vaakst opties te bieden voor mensen met een vega(n) of glutenvrij dieet.