Afbeelding
(Foto: aangeleverd)
Column

Vijftig tinten groen in Noord

Algemeen

Groentint nummer zeven is wit. Want geheim groen is op Google maps niet groen. Alleen als je overschakelt naar satelliet zie je het bos. Achter het Vliegenbos aan de andere kant van het water. Je moet vanaf de Nieuwendammerdijk een doodlopende weg in en een weiland oversteken. Dan moet je een nogal glibberige boomstambrug over en dan kom je dankzij Eunice (de storm) in het wilde woud.

Omgevallen bomen die niemand opruimt steken hun lange en grillige armen alle kanten op, hun boomspiegel staat recht overeind. Braamstruiken grijpen er naar je enkels. Hier en daar stuit je op een hut die je eerst niet ziet omdat ze van dezelfde grillige takken zijn gemaakt als het hele bos. Veel modderige paadjes ook. 

Een enkele hondenbezitter kent er de weg, maar hier kan je ook zomaar heksen tegenkomen die om een vuurtje dansen, of ridders te paard. In niets lijkt het op openbaar stadsgroen, met z’n picknickvelden en gravelpaadjes. De schemering is er het fijnst. Een beetje spannend ook, omdat de zwarte boomskeletten proberen je pootje te haken. Ze noemen het hier het Rietland, maar achter dat riet gaat een sprookjesachtige wereld schuil. Als het je lukt om er met zonsopgang te zijn, dan wordt je beloond met een prachtig vogelconcert als de eerste zonnestralen de takken aan schijnen. De stad is dan heel ver weg. Vooral niets aan doen, zo’n bos, niet opnemen in één of ander mobiliteitsplan, niet strak trekken. Lekker zo laten. Want wit is soms het allermooiste groen.


Nancy Wiltink,
urban farmer www.moestuinschoolamsterdam.nl. Tips voor geheim groen zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl.