Artist impression van de sporthal.
Artist impression van de sporthal. (Foto: gemeente Amsterdam)

Eerste paal Sporthal Elzenhagen

Algemeen

NOORD - Wethouder Simone Kukenheim (Sport) heeft afgelopen dinsdag - in het bijzijn van stadsdeelvoorzitter Erna Berends - de eerste paal van de nieuwe Sporthal Elzenhagen in Amsterdam-Noord geslagen. 

De eerste paal van Sporthal Elzenhagen is een belangrijk moment in de transformatie van het gebied Elzenhagen Zuid. Zodra de nieuwe sporthal wordt opgeleverd start de sloop van de bestaande sporthal aan het J.H. Hisgenpad 1. Deze wordt gesloopt om ruimte te maken voor woningen, waaraan zo veel behoefte is in de groeiende stad. Elzenhagen Zuid wordt een hoogwaardige en duurzame woonwijk met voldoende maatschappelijke- en onderwijsvoorzieningen om er een leefbare, complete en inclusieve wijk van te maken. Ook komt er een park langs het Noordhollandsch Kanaal én nieuwe sportvoorzieningen om zo veel mogelijk Amsterdammers de kans te geven om te bewegen.

De nieuwe sporthal wordt gebouwd nabij de al gerealiseerde atletiekbaan. Het wordt een modern en duurzaam complex voorzien van zonnepanelen. Overvloedig regenwater wordt in een kelder onder de hal opgevangen. De grote hal krijgt een LED-vloer. Dit betekent dat de belijning op de vloer wordt aangepast op de sport die op dat moment gespeeld wordt. Het is de eerste sporthal in Nederland met LED-vloer! De sporthal is de thuisbasis van handbalvereniging VOC. Daarnaast gaan ook scholen uit de omgeving van de hal gebruik maken.

Het streven is om de nieuwe sporthal nog begin 2023 op te leveren. De school Xplore, die tegen de sporthal wordt aangebouwd, start naar verwachting medio 2022 met bouwen. De sporthal en de school worden zelfstandig ontwikkeld en gerealiseerd.