De Syrische Faten.
De Syrische Faten. (Foto: Jackie Mulder)

‘Je geeft en je neemt’

Algemeen

NOORD - In 2015 vluchtte Faten vanuit Syrië naar Nederland. Nu, 6 jaar later, spreekt ze bijna vloeiend Nederlands, heeft ze leuke vrienden en heeft ze zelfs een betaalde baan. Vrijwilligerswerk was voor haar de eerste stap: “Ik had het gevoel dat de wereld voor mij openstond in plaats van dat ik alleen maar thuis zat en niks deed.”

“Toen ik vanuit het asielzoekerscentrum in Amsterdam kwam ben ik begonnen met taallessen, maar na een tijdje had ik het gevoel dat ik de taal niet kon leren als ik niet met mensen praat en dat ik meer ruimte moest hebben om verschillende gesprekjes over verschillende onderwerpen te voeren. Dit in combinatie met dat ik graag andere mensen help ben ik meteen begonnen met vrijwilligerswerk in Amsterdam-Noord bij Stichting Warm Welkom. Deze stichting heeft het doel nieuwkomers op een warme en toegankelijke manier wegwijs te maken in hun nieuwe omgeving, door een schakel te zijn tussen de nieuwkomers, de buurt(bewoners) en het professionele netwerk. Er worden bijvoorbeeld bijeenkomsten georganiseerd waar een gast wat komt vertellen over de organisatie en soms bezochten we ook organisaties in de buurt. Eerst heb ik geholpen met het vertalen tijdens deze bijeenkomsten en later kreeg ik een rol als ervaringsdeskundige en heb ik ook trainingen gevolgd.”

“Wat dit vrijwilligerswerk mij heeft gebracht? Heel veel! Ik heb een netwerk opgebouwd, mijn taal is heel veel verbeterd en ik heb vrienden gemaakt door het vrijwilligerswerk. Bovendien heb ik het gevoel dat ik nuttig ben en dat ik echt iets voor anderen kan betekenen. Bij Stichting Warm Welkom kon ik zowel iets betekenen voor de nieuwkomers als voor de stichting, die brug zijn tussen twee partijen is heel mooi. Door mijn netwerk bij Warm Welkom ben ik ook in aanraking gekomen met Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Een collega die hier werkt stelde voor dat ik haar kon vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof en dat vond ik prachtig. Het heeft de grootste impact gemaakt op mijn leven, dat ik van vrijwilligerswerk naar een betaalde baan ben gegaan. Want na de vervanging kon ik blijven. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een netwerk heel belangrijk is, met name voor nieuwkomers, het kan je heel veel brengen.”

Betaalde baan

“Bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) heb ik het project ‘Statushouders Amsterdam-Noord’ opgepakt. Ik match nieuwkomers aan vrijwilligerswerk en ik benader de organisaties om nieuwe vrijwilligersplekken te creëren voor nieuwkomers. Door mijn vrijwilligerswerk had ik werkervaring en heb ik meerdere trainingen mogen volgen waardoor ik mijzelf kon ontwikkelen. Kort geleden ben ik binnen VCA gestart met een nieuwe stap erbij, namelijk de reguliere bemiddeling. Ik heb dat nog niet echt ervaren, maar het is wel weer een nieuwe en spannende stap.”

Met haar verhaal hoopt Faten andere nieuwkomers te inspireren. “Je kan echt iets bereiken als je dat wilt, het kan stap voor stap opgebouwd worden. Vrijwilligerswerk is een laagdrempelige manier om te starten met werk en om veel te leren. Tuurlijk ben je verantwoordelijk, maar je leert vooral ook heel veel, je geeft en je neemt. De verhalen die ik hoor van de nieuwkomers die ik heb gematcht aan vrijwilligerswerk en wat de impact is in hun leven, zijn heel waardevol. De meerderheid heeft hele mooie ervaringen meegemaakt.”

Vrijwilligersklussen
Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft vrijwilligersklussen in de hele stad. Voor ieders talent en agenda. Kijk in de online vacaturebank op www.vca.nu of maak een afspraak via 06-11283285.