Nancy Wiltink.
Nancy Wiltink. (Foto: aangeleverd)

Vijftig tinten groen in Noord

Het groene veld heet het en het groen van het groene veld is mijn groen van Noord nummer negen. Je komt er door op te stappen bij het Tolhuis en stug het groene fietslint van Noord te volgen langs het kanaal, wel even oversteken bij het kippenbruggetje, en langs de kaalslag bij de oude Atos en de begraafplaats gewoon door te fietsen. 

Dan is er ergens een zelfgeschilderde pijl, die er vast niet altijd staat en daar is het. Niets meer en niets minder, een grasgroen veld omzoomd door groene bomen. Een magische groene driehoek tussen snelweg, kanaal en de weg naar Broek. Een eigen wereld, met eigen regels. 


Vroeger heette het de slibvelden, er was veel om te doen omdat de ADM-ers erheen moesten vanuit de haven en dat wilden ze eerst eigenlijk niet. Toen zaten ze er en moesten ze weg en wilden ze dat niet. 


De nieuwe naam ‘Het Groene Veld’ doet het gebied meer eer aan. Je laat de stad even de stad en stapt een open plek in het bos binnen. Een vrijplaats voor paradijsvogels en kunstenaars en andere vrije geesten. 


Toeters en Bellen

De fanfare van Toeters en Bellen speelde aanstekelijk in de zon op het openingsfeest. Hier bloeien onder de bomen en op het veld theater, beeldende kunst, muziek en klezmergypsyanarchofolk. 


Toeristen kunnen het gelukkig niet vinden, het heeft iets weg van het Amsterdam van de jaren tachtig. Vrij en groen, drie zomers lang. Daarna kan het weer alle kanten op gaan, wie weet blijft dat een vrije en groene kant.


Nancy Wiltink,

urban farmer. www.moestuinschoolamsterdam.nl. Tips voor onterecht onopgemerkt groen zijn welkom op info@moestuinschoolamsterdam.nl.