Aanpak eenzaamheid is maatwerk

LANDSMEER - Binnen de Evean thuiszorg komen wij bij de mensen thuis voor verpleging en verzorging. Bij de een komen we een paar keer per dag en bij de ander een keer per week. Maar tijdens deze bezoeken zien en horen we veel.

Daar hoort eenzaamheid ook bij. De laatste jaren kunnen we dit gelukkig steeds beter bespreekbaar maken met cliĆ«nten en hun naasten. Doorgaans benoemen mensen het zelf niet als eenzaamheid, maar ze zeggen vaak wel dat ze soms een praatje missen, of wel eens de deur uit zouden willen gaan. 


Wij als thuiszorg kunnen de eenzaamheid niet oplossen, maar we kunnen wel samen met de cliƫnten kijken waar de behoefte ligt voor contact, activiteiten, dagbesteding. Als iemand hiervoor openstaat, wordt dit samen met bijvoorbeeld een casemanager, familie of een van de instanties binnen Landsmeer opgepakt.


Zo kwamen we bij een vrouw van middelbare leeftijd met lichte dementie. Ze was kort voordat ze in zorg kwam naar Landsmeer verhuisd. Haar man was overleden en ze wilde wat dichter bij haar dochter wonen. Mevrouw was nog wel actief in het dagelijks leven, maar vond het toch lastig om activiteiten te ondernemen. Dit gaf ze ook regelmatig aan.


Op basis van deze signalen zijn we als thuiszorg het gesprek aangegaan om te horen waar haar behoefte zou liggen, wat ze leuk vindt om te doen. Als eerste kwam de optie dagopvang naar voren. Dit wilde ze niet, want ze wilde graag actief bezig zijn. Uiteindelijk kwam het idee voor een zorgboerderij naar voren. Van dit idee raakte ze erg enthousiast.


Haar dochter heeft contact gezocht met het WMO van Landsmeer. Na een gesprek is er een geschikte zorgboerderij gevonden. Mevrouw is er een dagje heen gegaan om te kijken hoe dit voor haar zou zijn. Ze kwam terug met enthousiaste verhalen over het verzorgen van dieren en rommelen in de tuin. 

Ze gaat nu twee hele dagen naar de zorgboerderij en geeft aan minder eenzaamheid te ervaren.