Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Toekomst Vliegenbos: weg met tennisclub?

Algemeen

“Wij. Gaan. Hier. Niet. Weg!” roept voorzitter Tjay Tjiook van tennisvereniging Elzenhagen. Tot zijn verbijstering las hij in de ‘Visie Vliegenbos 3.0’ dat het tennispark in het bos berust op een ‘dwaling’, dat het bijbehorende parkeerterrein zou moeten vervallen en dat op ‘iets langere termijn’ het tennispark uit het bos moet verhuizen richting Buikslotermeerplein.

In de eeuw dat het Vliegenbos bestaat hebben er naast de natuur ook diverse recreatieve functies een plaats gekregen: de camping annex tal van vakantiehuisjes, volkstuinpark Buitenzorg, het clubhuis van Scoutinggroep Wartburg, het tennispark (waar voorheen al korfbal- en voetbalvelden lagen). Als dat park verdwijnt, evenals zijn parkeerterrein, is er weer meer ruimte voor groen.

“Wij zijn een vereniging met 1300 leden, voor een kwart bewoners van de Nieuwendammerdijk,” zegt Tjiook, “maar ook veel mensen uit Oost en Centrum. Die komen niet allemaal op de fiets en ons parkeerterrein heeft bovendien een door ons gedoogde buurtfunctie. Alles wat wij doen is openbaar, in samenspraak met de buurt. Wij hebben nul klachten van overlast.”

Nieuwe locatie club: Buikslotermeerplein?!

“Die vereniging staat op springen,” reageert voorzitter Hooft van de Stichting Vliegenbos. “Er staan zeshonderd gegadigden op de wachtlijst en ze zoeken naar uitbreidingsmogelijkheden. Het tennispark geeft veel lichtoverlast, wat slecht is voor de omringende natuur. Er staan veel bomen omheen zodat er in het najaar voortdurend bladblazers staan te razen. Ik ben een enorm voorstander van sport, maar als dat tennispark daar niet lag, zou iemand het dan bij zijn volle verstand op die plaats aanleggen? De vraag stellen is hem beantwoorden.”

Met gemak 22 tennisbanen

Hooft heeft al een prima nieuwe locatie voor de tennisclub in gedachten: de braakliggende westzijde van het Buikslotermeerplein waar ‘met gemak 22 tennisbanen’ gebouwd kunnen worden. Maar Tjiook houdt voet bij stuk: “Wij gaan hier niet weg!” Dat de stichting zijn vereniging niet raadpleegde stoort hem. Binnenkort gaan de twee alsnog met elkaar praten. “Verkeerde volgorde”, voorspelt Tjiook, “en met dezelfde uitkomst.”