Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts )

Wandelen rond Amsterdam-Noord

De tot het werelderfgoed behorende Stelling van Amsterdam, een ring van 46 forten in een omtrek van 135 kilometer, die vanaf het eind van de 19de eeuw de hoofdstad moest verdedigen, hoort ook de kustbatterij Diemerdam en daar kun je mooi heen wandelen: over de Diemerzeedijk, met rechts van je het Amsterdam-Rijnkanaal en links het IJsselmeer, door het Diemerpark.

aflevering 6: DIEMERDAM

Je loopt langs de camping Zeeburg (‘burgers en buitenlui welkom’) en het imposante Gemeenlandshuis (bezoek mogelijk: zondag 12 – 16 u.), honderden jaren de zetel van het hoogheemraadschap. Je ziet de Nesciobrug en over het water de buitengewone Ennëus Heerma-brug, in de volksmond de ‘beha’. De bermen staan vol in bloei met salie, gele lis, kleine ratelaar, meidoorn, smeerwortel en echte koekoeksbloem.


Hier bevond zich lang de vuilstort, met veel chemisch afval, van de Amsterdam. Het gebied is gesaneerd en in 2004 werd het Diemerpark geopend dat echter nog altijd niet erg vruchtbaar lijkt: het is een ruige vlakte met weerbarstig struikgewas, en juist daardoor zo aantrekkelijk. 


Over het water zie je IJburg waarvan de snel groeiende hockeyclub zich verder uitbreidt met wat een actiegroep ‘plastic sportvelden’ noemt. Maar zelfs op deze mooie lentedag is het er bepaald rustig.


Rechts van de dijk liggen de poelen van Akkerswade, waar de ijsvogel nestelt en op ronde ijzeren platen in de grond staan poëtische teksten: ,,Vijf vingers vegen de mond af / die jij eenmaal kust.’’ Een rivierboot als ooit de Mississippi bevoer ligt afgemeerd en over de 17de eeuwse Diemerdammersluis bereik je het fort, met een café-restaurant dat alleen op zondag publiek ontvangt. (Maar de manege erachter schenkt ook koffie).


Even verder ga je met een houten trap de dijk over naar wat het hoogtepunt is van deze tocht: de Diemer Vijfhoek, een ware buitendijkse jungle, waar de blauwborst huist en de ringslang. Het smalle, soms zompige pad, voert je terug naar de trap en dan brengt de brug in de NUON-weg ons naar IJburg. 

Wat hebben die mensen daar weinig balkons! Wel hebben ze, aan de straatkant, grote kratten waarin ze courgettes, bloemkool en aardbei kweken.

Lengte: 11 km (zonder Diemer Vijfhoek 8,5 km), 2 ¾ uur.