Peter Bokking
Peter Bokking (Foto: Barbara van Wijk )

Peter Bokking

Ben je geboren en/of getogen in Oostzaan?

Ik ben geboren in Zaandam, in het toenmalige Gemeente Ziekenhuis. Ik lag al vroeg 'dwars' en ben met de keizersnede op de wereld gezet.


Mijn moeder was een echte Oostzaanse, opa van moederszijde heette Kuiper en oma van moederszijde Lust. Mijn vader is als kind in Oostzaan komen wonen rond 1930. Opa Bokking was na WO1 vanuit Twente voor werk naar Amsterdam verhuisd. 

Woon je in Oostzaan, zo ja, hoe lang? 

Ja, al bijna achtenzestig jaar. Wel met de kanttekening dat wij in de zuid woonden en op 1 augustus 1966 zonder te verhuizen Amsterdam door annexatie als woongemeente kregen. 


Eind jaren tachtig van de vorige eeuw ben ik weer binnen de gemeentegrens van Oostzaan komen wonen. 

In welk beroep ben je, of was je, werkzaam?

Ik heb ruim veertig jaar in de accountancy gewerkt bij Crowe Foederer in de Kerkbuurt. Ik ben nog begonnen op het toenmalige kantoor van Jan van Ruiven.


Er zijn in de loop der jaren wat naamwisselingen geweest, maar die kwamen voort uit aansluiting bij en wisseling van een internationaal samenwerkingsverband. 

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik reis graag, skiën en (elektrisch) fietsen vind ik leuk en ik wandel graag in Het Twiske.

Waarom Oostzaan? Wat vind je prettig aan Oostzaan?

Ik ben hier opgegroeid, heb mijn hele werkzame leven Oostzaan als standplaats gehad, mijn kinderen zijn hier groot geworden en zijn ook actief in diverse verenigingen geweest waardoor ik veel mensen ken. Het rijke verenigingsleven, de overzichtelijke omvang en het mooie Twiske ervaar ik als grote pluspunten. 

En wat niet?

Zal ook wel met leeftijd te maken hebben, maar de verkeersdrukte in het dorp ervaar ik soms best als fors.


Ook het te hard varen van bootjes op de Ringvaart is niet goed voor de oevers, de vogels en de veiligheid. 

'Wat weg is, komt nooit meer terug'

Ben je actief (of geweest) in de Oostzaanse gemeenschap? 

Ik heb bij OSV diverse functies vervuld, waaronder acht jaar bestuurslid. 


Bij de Rabobank Oostzaan was ik voorzitter van de Raad van Toezicht en na de fusie commissaris bij de Rabobank Zaanstreek. Ik heb drieëndertig jaar deel uitgemaakt van het bestuur van de Contactgroep Bedrijven Oostzaan. 


Daarnaast ben ik als bestuurslid van OZK een aantal jaren bij de kinderopvang Tinteltuin betrokken geweest. En inmiddels zal ik een jaar of twintig actief zijn als penningmeester van de Stichting Welzijn Oostzaan. 

Heb je iets zien veranderen in de loop der jaren? Was dat ten goede of ten kwade? 

Als de wereld om ons heen verandert, zou het niet goed zijn als Oostzaan niet verandert. Overal neemt de verkeersdruk toe, zijn er woningen te kort en gaan veel zaken sneller dan vroeger. Dat is in Oostzaan niet anders.

Als ik het voor het zeggen had dan zou ik…

... Proberen goede mensen te vinden die de Oostzaanse gemeenschap van dienst kunnen zijn.

Heb je weleens overwogen om ergens anders te gaan wonen? 

Nooit. 

Wat vind je belangrijk voor het gemeenschapsgevoel? 

Een rijk verenigingsleven waar plaats is voor iedereen. 

Welke impact zou volgens jou een fusie van Oostzaan hebben?

Ik hoop dat Oostzaan nog vele jaren zelfstandig kan blijven en dat door samenwerking met omliggende, kleinere gemeenten kwalitatief goede dienstverlening aan de inwoners geleverd kan worden. 


Opgaan in een grotere gemeente zal op den duur leiden tot een afname van het gemeenschapsgevoel dat er nu nog is. En wat weg is, komt nooit meer terug.


Barbara van Wijk