Ooievaar, ooit nagenoeg uitgestorven in Nederland.
Ooievaar, ooit nagenoeg uitgestorven in Nederland. (Foto: Aangeleverd)

Onze zomergasten vertrekken

Het watervogeltelseizoen is afgelopen week weer gestart. Een lekker natte zondagochtend met veel soorten Ganzen en een opvallende groep van vijfentwintig kieviten, lekker wurmen uit de grond tikkend met hun poten, mogelijk al onderweg naar warmer oorden.

Afgelopen zomer waren er trouwens niet alleen eenden, weidevogels en lepelaars te spotten in onze omgeving, maar zelfs ooievaars. Ooievaars, ook in het stuk Landsmeerderveld dat sommige lokale politici ‘waardeloos groen’ noemen. 


Dat klinkt als oorlogsretoriek: eerst noem je een stuk natuur de ‘entree’ van Landsmeer in plaats van Landsmeerderveld, want dat klinkt al een beetje ‘bouwrijp’, en daarna bestempel je hetzelfde stuk als waardeloos groen. 


En de volgende stap… geen schapen en vogels… maar beton? Zeker niet. Het is beschermde Rijksbufferzone en daar blijven we af. Iedere rechtbank zal je daar nu aan herinneren.


Weet u trouwens dat de ooievaar rond 1970 in Nederland nagenoeg uitgestorven was? Door inzet van professionele en vele vrijwillige vogelliefhebbers zijn broedpalen en groengebieden ingericht, waardoor ze behouden zijn en de populatie in aantal weer sterk is toegenomen. 

Die opblaasbare zijn leuk, maar niets gaat boven de echte ooievaar

Zo zagen we vorige maand, in een weiland langs de rivier de Vecht, ruim dertig ooievaars zich klaarmaken om te gaan overwinteren in Afrika. Een uniek gezicht, en hopelijk in de toekomst voor ons en onze kinderen in onze regio ook te bewonderen. Want die opblaasbare zijn leuk, maar niets gaat boven de echte ooievaar.


Ook volgende zomer zijn ze weer van harte welkom. Tenminste: als onze lokale politici RESPECTVOL met onze groengebieden blijven omgaan. 


Nog een TIP: kruidenrijker gras en bermen opnemen in de Visie op onze Omgeving? Meer kleur, meer insecten en vlinders, meer vogels en grotere biodiversiteit.



Hanneke van Dusseldorp