Chateau Amsterdam.
Chateau Amsterdam. (Foto: Aangeleverd)

Oprechte aandacht

In deze serie ga ik op bezoek bij brouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. Vandaag maak ik een eenmalig uitstapje naar een wijnproducent: Chateau Amsterdam in Amsterdam-Noord, want wijn na bier geeft plezier

Hoe komt een wijnmaker in Noord terecht? Zoveel druivenranken ben ik hier niet tegengekomen. “Dat klopt!”, zegt Tom Veugen (35), mede-oprichter van Chateau Amsterdam. “We werken samen met druivenboeren uit heel Europa en brengen alle rassen, smaken en stijlen uit verschillende landen samen onder één dak. Zonder de regels van wijnlanden kunnen we innoveren en experimenteren met nieuwe smaken wijn.”

Tom begon dit wijnavontuur samen met Jos en Remy Harrewijn. Terwijl Tom en Remy de winery bouwden en op zoek gingen naar druiven, liep ambachtsman Jos stage bij biodynamisch producent Alois Lageder in Noord-Italië. Zo werd er zowaar wijn gemaakt, middenin de stad. Maar of de wijn in het begin ook lekker was? “We hebben wel echt flinke stappen gemaakt om tot ons huidige niveau te komen", lacht Tom.

'We willen een rustpunt zijn in de gehaaste stad' 

Afgelopen augustus heeft Chateau een groter pand betrokken. Tom: “Op de plek waar we begonnen, gebeurde het wijnmaken achter gesloten deuren. Dat wilden we anders. Op de nieuwe locatie hebben we een grotere productiecapaciteit én is deze zichtbaar voor onze gasten. Naast een winkel, openen we een restaurant en proeflokaal met uitzicht op de productieruimte. Zo kunnen mensen eindelijk zien wat we doen: wijn maken in de stad.”

Want dat is een belangrijk thema. Tom: “Deze plek gaat over verbinden. We brengen niet alleen de smaken van Europa bij elkaar, maar ook de mensen. We willen een rustpunt zijn in de gehaaste stad, zoals het platteland dat kan zijn.”

De missie van Chateau gaat een stap verder: “Wijn maken gebeurt met tijd, vakmanschap en aandacht. We hopen dat als mensen onze wijn drinken, ze daar tijd voor maken. En dat Chateau een symbool wordt voor oprechte aandacht voor elkaar.”

De nieuwe winery van Chateau Amsterdam is vanaf heden geopend, en te vinden op Johan van Hasseltweg 51 in Amsterdam-Noord.


Peter Henry Top