19.000 boetes, minder ongelukken

AMSTERDAM - De proef met camerahandhaving is een succes. 17 camera’s in de stad controleren of brom- en snorfietsen wel op de rijbaan rijden. Waar de gemeente handhaaft, neemt het aantal overtredingen flink af. Ook zijn er veel minder ongelukken met snorfietsers.

Na de start in april 2019 werd In november 2021 overgegaan op digitaal handhaven met camera’s. Vaste en verplaatsbare camera’s houden snor- en bromfietsers (ook de deelscooters) op het fietspad in de gaten. Na overtreding volgt een boete. 'We hebben al ruim 19.000 boetes uitgedeeld. De plekken zijn uitgekozen op basis van klachten en overlast. Het is een aanvulling op de handhaving door de boa’s op straat; zij schrijven zo’n 100 boetes per maand uit' zo laat de gemeente weten.


De proef werkt goed, blijkt uit een tussentijds resultaat. 'Waar we digitaal handhaven, neemt het aantal overtredingen sterk af. Het leidt tot een verandering van het gedrag, en dus tot veiligere fietspaden. Maar nog niet overal worden de regels goed nageleefd. Het percentage snorfietsers dat de regels naleeft, wisselt van 74 tot 92%. Vorige zomer was dat tussen de 53 en 82%. In 2020 was het nog rond de 80%.' 

Het aantal ongevallen waarbij een snorfiets betrokken is, is enorm gedaald: van 154 in 2017 tot 25 in 2021. Kanttekening: er waren minder ritjes door de coronaregels. Het aantal ongelukken met een bromfiets is minder sterk gedaald, maar daar staat tegenover dat er veel meer bromfietsen bijgekomen zijn. 'Eind van dit jaar gaan we opnieuw kijken naar de resultaten en beslissen op welke manier we doorgaan met camerahandhaving. plekken snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen.