Presentatie van het boek in boekhandel van Noord
Presentatie van het boek in boekhandel van Noord (Foto: André Nuyens)

Debuut schrijfster Karin van der Laan

NOORD - Recentelijk werd een bijzonder boek gepresenteerd in boekhandel Van Noord in Amsterdam-Noord. Het boek Wat wij niet zagen, geschreven door Karin van der Laan. Een boek voor jongeren, een zogenaamde young adult, over belangwekkende thema’s: vriendschap, eenzaamheid en verlies.

Over vriendschap en verlies

Voor een aandachtig publiek stelden twee andere schrijfsters uit Amsterdam-Noord een aantal vragen aan de schrijfster over het schrijfproces en over onderwerp en motieven van het boek.

Het boeiende verhaal gaat over vier jongeren, die van oudsher vrienden zijn omdat ze elkaar altijd troffen op een camping waar hun ouders jaar in jaar uit verbleven. Ze ontmoeten elkaar weer na een tragische gebeurtenis die een van hen is overkomen. Het zijn moeizame gesprekken onderling. De ingrijpende gebeurtenis hebben allen op een andere manier ervaren. Zijn hun afzonderlijke herinneren wel juist? Dragen ze verantwoordelijkheid voor wat een van hen heeft gedaan? Is er sprake van schuld? En wie zijn dan de schuldigen? Hadden ze het tragische voorval kunnen voorkomen? Die vragen hangen als een donkere deken boven de gesprekken van de vriendengroep. Wanhopig bijna zoeken ze naar aanknopingspunten uit het verleden die wellicht opheldering kunnen geven. De titel van het boek laat zien hoe moeilijk het vaak is signalen te herkennen die te maken hebben met neerslachtigheid. Want de gevolgen daarvan zijn vaak desastreus.

Om die reden alleen al is het belangrijk dat dit boek verschijnt om ieder van ons bewust te maken van deze problematiek. Want in de meeste gevallen zien we het niet…

Wat wij niet zagen, Karin van der Laan, 246 blz., Novel Rebels Uitgevers, Groningen,

€ 16,95, verkrijgbaar in elke boekhandel, o.a. Van Noord in Amsterdam-Noord en online te bestellen.