Steve Smit
Steve Smit (Foto: Aangeleverd)

Steve Smit

Geboren in Oostzaan?

Ik ben geboren in Wormerveer. Daar was een kraamkliniek. Wel stond mijn wieg in Oostzaan. Ik ben opgegroeid in de Doktersbuurt. Een mooie, fijne buurt waar ik uren op het pleintje heb gevoetbald.

Woon je in Oostzaan? Zo ja, hoe lang?

Ja, gelukkig woon ik in Oostzaan. Ik ben nu drieënveertig jaar en ik woon al drieënveertig jaar in Oostzaan.

In welk beroep ben je, of was je, werkzaam?

Ik werk bij Amstelring. Een grote zorginstelling in Amsterdam. Daarnaast werk ik voor FNV als lid van het Algemeen Bestuur. Hiervoor heb ik ongeveer tien jaar bij de brandweer in Zaandam gewerkt. En ooit was ik tijdens mijn studietijd postbode. Mijn vaste wijk was toen Noordeinde, De Heul en De Haal. Prachtige wijk!

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ga graag naar concerten toe of naar het theater. Daarnaast zijn we gek op reizen. Ook lezen en muziek luisteren doe ik graag. En lekker eten… Eigenlijk te veel om op te noemen.

Wat is prettig aan Oostzaan?

Het dorpse is mooi. Mensen kennen en helpen elkaar. Ook zijn de generaties met elkaar verbonden: opa’s kennen elkaar al en kleinkinderen hebben met elkaar op school gezeten. Ook het rijke verenigingsleven is mooi, net als het Oostzanerveld en het Twiske. 

En wat niet?

Het elkaar kennen heeft ook soms wat negatieve kanten. Als je in de Zuid hoofdpijn hebt, dan denken ze in De Haal al dat het terminaal is. Soms hebben mensen iets te veel oordelen over elkaar. Leven en laten leven is ook mooi. 

Ben je actief (of geweest) in de gemeenschap?

Zeker! Van GroenLinks tot de collecte voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. En van de Brandweer tot nu in de Huurdersvereniging. Dat is het mooie van een dorp, dat je echt iets kunt betekenen voor elkaar. En dat hoeft niet meteen bestuurswerk te zijn: van een clubblad lopen tot bardienst. Alles kan. Oostzaan bouwen we met elkaar.

Heb je iets zien veranderen in de loop der jaren?

Koopwoningen zijn nu onbetaalbaar, huurwoningen zijn schaars. Zeker door de druk uit Amsterdam en de overspannen koopmarkt daar komen hier veel ‘buitenpoorters’ binnen. Dat is niet altijd slecht, maar de sfeer verandert en soms wonen ze hier wel, maar leven ze hier niet. Soms zeg ik voor de grap dat we een eigen inburgeringscursus zouden moeten maken: ‘Van wie ben je er één?’ Het zou jammer zijn als onze gemeenschap uitgehold wordt. Een dorp is meer dan een verzameling huizen. Het gaat om de mensen die er samen wonen.

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik…

... zorgen dat het dorpse blijft: dat mensen elkaar kennen, dat de verenigingen bloeiend blijven. Dat het kleinschalig blijft en we geen voorstad worden van Amsterdam of Zaanstad. Dat het groen en markante gebouwen behouden blijven.

Heb je weleens overwogen om te verhuizen?

Ik ben verknocht aan mijn dorp, maar zie het veranderen. Is Oostzaan nog wel Oostzaan over een aantal jaar? We hebben weleens rondgekeken, maar dan zou ik naar een ander dorp willen. Eigenlijk ben je dan ook een ‘buitenpoorter’ daar en doe je hetzelfde als de instroom hier… Ooit waren we in Dwingeloo op vakantie en de rust sprak aan. Maar ik zou ook de reuring van een stad als Amsterdam dichtbij missen.

Wat is belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?

De verenigingen, ontmoetingsplekken en kleinschalige evenementen. Ik mis bijvoorbeeld de sportweek of de koebootrace. Ook het Luilak-ontbijt was een ontmoetingsplek. Soms worden dit soort evenementen te moeilijk gemaakt qua vergunningen. Dat schrikt mensen die iets willen organiseren af.

Welke impact zou een fusie hebben?

Voor gewone mensen heeft dat geen enkel voordeel. Kosten zullen stijgen en de dienstverlening wordt minder. Je wordt een aanhangsel van Zaanstad of Amsterdam. Politici die daar positief over zijn hebben weinig gevoel voor dorpse verhoudingen. Een goede samenwerking met Wormerland en Landsmeer is veel beter. Maar zorg ervoor dat het bestuur dicht bij het dorp is. Dat ze weten wat er speelt en dat ze aanspreekbaar zijn. Het is van de zotte dat we nu al meerdere termijnen wethouders hebben die niet in Oostzaan wonen. In Oostzaan loopt echt genoeg talent rond!


Barbara van Wijk