Eerbetoon aan veteranen: 'Nooit vergeten'

OOSTZAAN - Zaterdag 25 juni was het Veteranendag. Veteranen zijn (ex-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of in vergelijkbare situaties, maar ook in vredesmissies in internationaal verband. Dappere mannen die gestreden hebben voor de vrijheid en veiligheid van ons land. Deze helden hebben de strijd overleefd, al dan niet gehandicapt, maar ze kunnen ieder voor zich vele verhalen vertellen. 

Om deze groep te blijven eren, hun de erkenning en waardering toe te zwaaien die zij verdienen, werd zaterdag onder de veteranenboom een kleine plechtigheid gehouden met de titel 'Nooit vergeten'. 

Het was een kleine plechtigheid, aangezien de meeste veteranen naar de grote viering in Den Haag gaan. Desondanks waren Roy Runtuwene en Richard Stet op het Kerkplein in Oostzaan om de speciale veteranenvlag te hijsen in het bijzijn van onder anderen de leden van het Veteranencomité Jack Woestenberg en Evelien Leguit en twee Oostzaanse wethouders, Rosemarijn Dral en Eelco Taams. Daarna liep de groep naar het Veteranenmonument onder de Veteranenboom en daar werden bloemen neergelegd bij het veterarenmonument en er werd een minuut stilte gehouden. Evelien Leguit heeft een gedicht voorgedragen waarin 'de' veteraan geëerd wordt.

Het gezelschap was niet groot, maar de plechtigheid werd wél groots beleefd, te meer gezien het nog steeds woedende onrecht op meerdere plaatsen in de wereld.