Jaap Hollebeek
Jaap Hollebeek (Foto: Aangeleverd)

Jaap Hollebeek

Wat doe je in je vrije tijd?

Dan ben ik bij voorkeur buiten in de natuur: wandelend of op de fiets. Ik hou ook erg van theater- of concertbezoek, maar door het werk kom ik daar momenteel weinig aan toe. 

Waarom Oostzaan, wat vind je prettig aan Oostzaan?

Ik ben er geboren, het ligt perfect tussen stad en land en Het Twiske is de perfecte achtertuin. Bovendien is het een goede plek om kinderen op te laten groeien. Beter dan in een drukke stad of in the middle of nowhere.

En wat niet?

De verhuftering vind ik soms best stuitend. Mensen die afval op straat gooien of de poep van hun hond niet opruimen kunnen mij echt gestolen worden. 


Ook voor mensen die doorrijden bij een zebrapad als er iemand wil oversteken (vooral als dat een kind of een oudere is) kan ik weinig sympathie opbrengen. 

Ben je actief (of geweest) in de Oostzaanse gemeenschap?

Ik heb onder andere les gegeven op De Korenaar en heb gecoacht bij OFC en OKV.


Nu ben ik lid van de Werkgroep Biodiversiteit in het dorp. Voor meer dingen heb ik momenteel geen tijd door mijn politieke en bestuurlijke werk.

Heb je iets zien veranderen in de loop der jaren? Was dat ten goede of ten kwade?

Het is fijn dat er tegenwoordig wat meer mogelijkheden zijn om een hapje of een drankje te doen in en rond het dorp, dat vind ik wel een verbetering. Over het negatieve heb ik al genoeg gezegd: je moet het ook weer niet te veel aandacht geven.

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik...

...het maaien, schoffelen en snoeien verminderen. We moeten echt eens gaan leren om wat meer rekening te houden met de niet-menselijke inwoners van ons dorp. 

Het fijne van een kleine gemeente is dat de besluitvorming dicht bij de burgers ligt

Heb je weleens overwogen om ergens anders te gaan wonen? 

Als mijn werk het zou vereisen, zou ik best eens een tijdje mijn vleugels uit willen slaan, maar als ik hier zou blijven is dat ook prima. 


Mijn kinderen komen ondertussen op de leeftijd dat ik wat minder gebonden raak, dus wie weet wat de toekomst zal brengen. 

Wat vind je belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?

Dat mensen interesse in elkaar tonen en het gesprek met elkaar aangaan: op straat, in de supermarkt, op het schoolplein of langs het sportveld.

Welke impact zou een fusie het volgens jou hebben?

Dat vind ik moeilijk te zeggen, maar gevoelsmatig lijkt me dat geen goede ontwikkeling. 


Het fijne van een kleine gemeente is dat de besluitvorming dicht bij de burgers ligt en dat men de wethouders en raadsleden vaak persoonlijk kent. 


Het is niet goed voor het vertrouwen in onze democratie als volksvertegenwoordigers niet in direct contact staan met de mensen.



Barbara van Wijk