Padel wint aan populariteit.
Padel wint aan populariteit. (Foto: Pixabay)

Twee nieuwe padelbanen in Oostzaan

Algemeen

door Barbara van Wijk

OOSTZAAN - Er worden in Oostzaan momenteel twee padelbanen aangelegd. (Spreek het uit als padèlbanen.) Daarmee anticipeert Tennisclub ’t Twiske op de hype die razendsnel bezit neemt van sportief Nederland.

Voor degenen die niet weten wat padellen is: padel is een combinatie van tennis en squash en beachball. De sport is een aantal jaren geleden ontstaan in Mexico, maar in de loop der tijd is het overgewaaid naar Spanje, waar het in korte tijd razend populair is geworden. Zelfs zó populair dat het lijkt alsof deze passie het voetbal-enthousiasme in Spanje zal gaan overstijgen. 

Ook in de ons omringende landen worden her en der padelbanen aangelegd. In Oostzaan heeft het vonkje ook vlamgevat, Tennisclub ’t Twiske haakt in op de hype die is losgebarsten. Feit is: wie er eenmaal door geraakt is, is verkocht. Tennisclub ’t Twiske heeft negen tennisbanen. Daarvan wordt baan 4 opgeofferd. Dáár worden de twee padelbanen aangelegd. Verwacht wordt dat de banen eind augustus in gebruik genomen kunnen worden. Uiteraard wordt de opening feestelijk gevierd. Mocht de sport zoals verwacht, aanslaan, dan zal er wellicht over uitbreiding nagedacht worden. 

Je speelt het spel met twee tegen twee op een baan met rondom dikke glazen wanden van tien millimeter. Er wordt gespeeld met speciale rackets, kleiner dan tennisrackets, en speciale ballen, lichter dan tennisballen. Het gebruik van de glazen wanden om de baan heen geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag (hoeft niet) de bal één keer de vloer (kunstgras) raken en mag (hoeft niet) die bal een glazen wand raken voordat hij naar de overkant moet. Het spel is makkelijker dan tennissen, vooral vanwege de onderhandse opslag bij padel tegenover de bovenhandse opslag bij tennis. Omdat het met zijn vieren gespeeld wordt, vinden veel spelers padellen gezelliger dan tennissen. Bij de club kan men terecht voor tennislessen maar ook voor padellessen. 

Is het een coronasport of is het een blijvertje? Het laatste lijkt het geval. Het padellen heeft veel sportliefhebbers in zijn ban. Er worden competities georganiseerd die ressorteren onder de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond) maar recreatief spelen is zeker ook mogelijk. 

Alle leden van de tennisclub kunnen gebruik maken van zowel de tennismogelijkheden als van de padelbanen. Eén abonnement, twee sporten dus. Ook kunnen niet-leden in de daluren een baan huren. De sport kan beoefend worden door mannen en vrouwen en kinderen vanaf ca. 6 jaar.

Voor meer inlichtingen: info@tc-twiske.nl of secretaris@tc-twiske.nl.