Teun Flens
Teun Flens (Foto: Barbara van Wijk)

Teun Flens

Ben je geboren en of getogen in Oostzaan?  

Ja, in het tweede oorlogsjaar, 1942, op de Kerkstraat vlak bij de wateringbrug als zesde kind ter wereld gebracht door de alom bekende kundige huisarts Thorbecke. Deze arts is ook de oprichter van de EHBO. Hij was de kleinzoon van de 19de eeuwse Staatsman Thorbecke 

Woon je in Oostzaan? Zo ja, hoelang?  

Ik woon mijn hele leven in Oostzaan met veel plezier. Ik maak vaak reclame voor dit prachtige lintdorp met z’n mooie landschap. Ik geniet als ik de weilanden, de sloten en de bruggetjes zie. Dan komen er allemaal herinneringen op. 

In welk beroep was je werkzaam?  

Verschillende werkzaamheden. Het werken als conciërge op een zogenaamde ‘zwarte school’ beviel me het meest. Het goede contact met de leerlingen, ouders en onderwijzers blijft me bij. Daar heb ik van alles meegemaakt. 


Zelf heb ik kort voor de klas gestaan, de ‘overblijf’ gedaan, schooltuinen, schoolzwemmen. Boze ouders en leerlingen kalmeren. Ik was daar soms meer een maatschappelijk werker.  

Wat doe je in je vrije tijd? 

Heel veel tijd zit in het raadslidwerk. Daarnaast de bezoeken aan de Lishof. Heerlijk praten en zingen met dementerenden. Dat is dankbaar werk. Ook buiten de Lishof mensen bezoeken. 


Verder ben ik een fanatiek koersballer. Ik ben bezig met Sudoku-puzzels oplossen, computerschaak en genieten van het Twiske. 

Wat vind je prettig aan Oostzaan? 

Het landschap. De laagbouw. Het fietsen, het lopen door het Noordeinde, de Haal en het Twiske. Het is genieten. 

Wat niet?  

Er is zoveel van het oude omgezet in nieuwbouw. Hoeveel boerderijen met hooibergen zijn er nog? Fietsen, vooral in het Zuideinde, is levensgevaarlijk. Handhaving wordt gemist. 

Ben je actief in de Oostzaanse gemeenschap?  

Jarenlang actief als raadslid en als bezoeker van bewoners van de Lishof en anderen. Meedenker met Radio 9. Trouw lid van het Witte Kerkje. 

Heerlijk praten en zingen met dementerenden, dat is dankbaar werk

 Wat heb je zien veranderen in de loop der jaren? Was dat ten goede of ten kwade?  

Vroeger was er meer saamhorigheid. Er was veel meer respect voor elkaar. De handhaving was beter. Het internet neemt heel veel tijd in beslag. Internet heeft absoluut zijn voordelen, maar ook nadelen. Bijna iedereen gebruikt waar dan ook het mobieltje. Er wordt veel minder met elkaar gepraat. 


Vroeger had je het buurten, de gezellige kleine winkeltjes, bijna geen auto’s. Geweldig was het dat wij als kind mee mochten naar het hooiland. Ook heb ik de koeien en schapen helpen verweiden. De melkboer, slager, bakker, kruidenier kwamen aan de deur.  

Als ik het voor het zeggen had, dan...

...zou ik het Twiske laten zoals het nu is. Ik zou veel meer laten handhaven, ook door flitspalen, sneller en hoger beboeten. Een vaste beheerder zou ik aanstellen voor het kerkhof. 


En ik bepleit meer respect voor elkaar. Veel meer woningen voor welke leeftijd ook.  

Heb je wel eens overwogen om ergens anders te gaan wonen?  

Eigenlijk nooit. Drenthe zou wel mijn tweede keus zijn. 

Wat vind je belangrijk voor het gemeenschapsgevoel?  

Respect en meer aandacht voor elkaar. Opgroeiende kinderen soms meer warmte en begeleiding geven.  

Welke impact zou een fusie van Oostzaan hebben?  

De afstand tot de inwoners wordt groter en het wordt helemaal niet goedkoper. Ik wil helemaal geen bestuurlijke fusie.


Mocht het mede door slecht bestuur wel een fusie worden, dan met kleine gemeenten. Ambtelijke samenwerking is noodzakelijk, maar dan goed aangestuurd en gelijkwaardig. 



Barbara van Wijk