Een bont evenement.
Een bont evenement. (Foto: aangeleverd)

Amsterdam negen dagen lang in het teken van 'My Gender, My Pride'

REGIO - Liefst negen dagen lang is het Amsterdam Pride. Het thema van 2022 is 'My Gender, My Pride'. Wie denkt aan Pride Amsterdam, ziet al gauw een uitzinnige, kolkende mensenmassa op en langs de Amsterdamse grachten voor zich. Natuurlijk, de botenparade is een hoogtepunt. Maar Pride Amsterdam heeft nog veel meer te bieden. Pride Amsterdam beslaat duurt tot en met 7 augustus. 

Elke woensdag- en vrijdagavond houdt verhalenhuis Mezrab aan de Veemkade 567 open podium. Dat betekent dat iedereen met een goed verhaal de microfoon kan grijpen om zijn, haar of diens verhaal te doen. Ook verhalenvertellers uit de LHBTIQ+ gemeenschap weten het podium goed te vinden. Vandaag presenteert de Mezrab een LHBTIQ waargebeurde-vertelavond. 

De beste verhalenvertellers van de wereld beklimmen het podium om hun persoonlijke ervaringen te delen over hun geaardheid en de dingen die ze meemaken. Uit de kast komen in een religieuze familie bijvoorbeeld. Of struikelen over je killer heels maat 45. En de onmogelijke keuze tussen het heren- of damestoilet. Kom ook en betaal wat u wilt. Alle verhalen worden verteld in het Engels.

Wat is er zomerser dan buiten naar de film? En dan ook nog met uw eigen hapje en drankje? Entree vanaf 20.00 uur, film start film 21.30 uur. Vandaag en morgen staan 400 stoelen klaar op het Mercatorplein. En vrijdag 5 augustus staan ze alweer opgesteld voor de roze filmavond op het Gershwinplein. 

Vandaag - Film: Lan Yu. Over een onverwachte relatie tussen 2 mannen. Een rollercoaster aan emoties. Want gemakkelijk is het allemaal niet. Morgen - Film: 3 Generations. Met onder meer een worsteling met genderidentiteit, een zoektocht naar een biologische vader en de wens om geslachtsverandering. Vrijdag 5 augustus - Swan Song. Misschien een bizar gegeven: een bejaarde kapper ontsnapt uit het bejaardentehuis om het haar van een overleden vrouw te knippen. En hervindt zichzelf tijdens het proces.

Elk jaar worden de Olympische Spelen op de stiletto-hak genomen met de Drag Olympics. Tijdens dit sportevenement ‘extra ordinaire' bevechten de beste drag queens en kings ter wereld elkaar op verschillende onderdelen, zoals hardlopen op stiletto hakken, handtas werpen, bitch volleybal, paarden "dress”uur - iets met kleding en paarden, maar dan anders... Met andere woorden: komt dat zien. Of doe mee. Homomonument Vrijdag 5 augustus. Inschrijving 17.00 uur, start Spelen 19.00 uur.

Wie uitgefeest is of zijn hersenen gewoon even lekker wil laten kraken moet zeker even een lezing van de Pride University bezoeken in The Pride Hotel/The Student Hotel, Wibautstraat 129, vandaag tot 19.00 uur. Er is een complete lezingenreeks.

Meer weten: kijk op pride.amsterdam.