Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Kansen voor Noord

Aanstaande woensdag worden de nieuwe stadsdeelbestuurders benoemd door de gemeenteraad. In Noord nemen we daarmee afscheid van Saskia Groenewoud en Erna Berends. Ik heb de afgelopen jaren heel intensief met beide dames samengewerkt en, alhoewel we het, vanzelfsprekend in de politiek, niet altijd met elkaar eens waren, vormden we toch een mooi team. 


Samen stonden we voor het beste voor Noord, het stadsdeel waar de afgelopen jaren eindelijk echt in geïnvesteerd kon worden, maar waar ook een enorme stedelijke ontwikkeling binnen de bestaande stedelijke contouren plaatsvindt.

Aanpak Noord

Ik ben blij dat ik nog vier jaar door mag in het mooiste stadsdeel van de stad en kijk uit naar de samenwerking met de nieuwe bestuurders Brahim Abid en Yassmine El Ksaihi. Graag ga ik samen met dit nieuwe team en samen met bewoners en partners aan de slag met de Aanpak Noord. 


Er is enorm veel werk aan de winkel; samen met bewoners oplossingen te zoeken voor de armoede en sociale problematiek, maar ook het wegwerken van achterstanden in de openbare ruimte en het isoleren van huizen om niet alleen de klimaatcrisis, maar ook energiearmoede tegen te gaan. Ik sta te popelen om per buurt coalities te vormen en vanuit thema’s aan de slag te gaan, om tot een sociaal akkoord te komen met bewoners en sociale partners. 


De buurthuizen moeten meer en meer van de bewoners zijn, verhalen moeten gedeeld worden, ontmoetingsplekken moeten meer gaan leven en de gemeente moet meer faciliteren en meehelpen in plaats van overlaten aan professionals. Verbinding en samenwerking met bewoners wordt wat mij betreft het motto van de Aanpak Noord.

Noord in balans

Naast dit alles weten we ook dat Noord voor nog meer vraagstukken staat, waaronder een enorme verdichtingsopgave. Er zijn woningen nodig en daar is best ruimte voor, maar hoe houden we Noord in balans? 


Er is de afgelopen jaren soms te veel per gebied gekeken en te weinig naar het geheel van vraagstukken. Er zijn knelpunten met betrekking tot groen, met betrekking tot veldsport en een gebrek aan ruimte voor lokale bedrijvigheid, maakindustrie, cultuur en creatieve industrie.


We leven in een ongewisse tijd; corona, een oorlog in Europa, klimaatverandering, een onorthodoxe tijd die vraagt om een onorthodoxe aanpak, waarbij we ons moeten inzetten om Noord in balans te houden, om te werken aan Noord voor alle Noorderlingen, nieuw of oud.

Esther Lagendijk.