De aansluiting met het OV is ook nog niet optimaal.
De aansluiting met het OV is ook nog niet optimaal. (Foto: Rodi Media/Archief)

Mobiliteit grootste zorgpunt voor ontwikkelzone Zuid-West: ‘Meteen tekenen zou je zeggen..of toch niet?’

Algemeen

HAARLEM - Zowel een flink aantal fracties uit de Haarlemse gemeenteraad, als omwonenden van ontwikkelzone Zuid-West maken zich serieuze zorgen over de mobiliteit in de omgeving van de nieuwe ontwikkeling. Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie ontwikkeling van de Haarlemse gemeenteraad. Niet alleen de bereikbaarheid voor automobilisten is een issue, maar ook de mogelijke aansluiting met het OV lijken momenteel bij veel partijen nog ernstig te wensen overlaten.

Volgens een vertegenwoordiger van de wijkraad Koninginnebuurt is de verkeersveiligheid momenteel al een serieus probleem, en is er veel sluipverkeer door de wijk. Hij denkt dat dat alleen maar toe zal nemen als de nieuwe plannen gerealiseerd worden.

,,Op het eerste gezicht ziet het er goed uit. Meteen tekenen zou je denken. Of toch niet?’’ Zo reageerde het CDA op het masterplan dat voorlag. De partij wees naast het mobiliteitsvraagstuk ook op het kleine percentage woningen wat in het middeldure segment zal worden toegevoegd, en kreeg daarin bijval van D66. De fractie van D66 vroeg de wethouder of het mogelijk zou zijn om meer dan 12,5 procent middeldure woningen te realiseren. Hart voor Haarlem reageerde verbaasd op deze vraag van de fractie. Louise van Zetten vroeg waarom de democraten zich niet harder maken voor middeldure woningen.

Ook Maarten Wiedemeijer (PvdA) die zich verder vooral erg positief over het masterplan uitliet, gaf aan zich voor te kunnen stellen dat er zorgen spelen over de mobiliteit. Wethouder Roduner benadrukte dat het plan waarschijnlijk nog zal verbeteren als het volgend jaar na de inspraakprocedure is herzien. Daarbij zullen ook de kritiekpunten vanuit de commissie ontwikkeling worden meegenomen. Het college heeft het masterplan nu vrijgegeven voor inspraak vanuit de stad. Daarna zal er door de gemeenteraad over worden gesproken.