Mensen durven sneller tegen iemand van een callcenter te melden dat zij schulden hebben.
Mensen durven sneller tegen iemand van een callcenter te melden dat zij schulden hebben. (Foto: AdobeStock)

Pilot bellen van Haarlemmers met schuld lijkt groot succes

Algemeen

HAARLEM - Diverse leden van de commissie samenleving hebben het college donderdagavond opgeroepen om de pilot waarbij mensen met schulden actief telefonisch worden benaderd vast in het beleid op te nemen. De commissie van de Haarlemse gemeenteraad debatteerde over de eerste resultaten van de pilot. Die bleken zeer posief. Bijna 10 procent van de Haarlemmers die worden benaderd door een extern ingeschakeld callcenter blijkt inderdaad behoefte te hebben aan hulp met hun schulden. Dat was eerst nauwelijks meer dan 1%. De werkwijze was in eerste instantie geagendeerd door de PvdA toen het leek dat Haarlem nog onder het landelijk gemiddelde zat van gevallen waarin hulp geaccepteerd werd.

Niet alleen Bowien Wegman (PvdA) vroeg het college om de pilot voort te zetten; ook volgens coalitiepartner Actiepartij is het vooral een weg van de lange adem voor er echt resultaat kan worden gemeten. Jouw Haarlem hoopt zelfs dat de gemeente het ook mogelijk zou kunnen maken dat het callcenter gebruikt wordt voor inkomende gesprekken. Robin Zwemmer (D66) zei daarnaast uit te kijken naar de geplande samenwerking die volgend jaar van start zal gaan met verschillende organisaties, waaronder Van Hier en Humanitas. Ook het CDA gaf aan uit te kijken naar het vervolg van de vroege signalering van schulden door de gemeente: ,,Er is werk aan de winkel. Er zijn veel mensen die schulden hebben. Sommige gemeentes hebben voor een andere aanpak gekozen, en ik ben benieuwd hoe wij hier handen en voeten aan gaan geven. ‘’ aldus Mostapha El Aichi.

Wethouder Diana van Loenen gaf ook aan blij te zijn met de huidige resultaten uit de pilot, maar wees er ook op dat het lastig is om de huidige werkwijze nog verder uit te bouwen vanwege het tekort aan beschikbare arbeidskrachten. Zo gaat de gemeente bijvoorbeeld alleen langs bij mensen met een fikse huurachterstand en niet bij mensen met een kleinere schuld. De werkwijze wordt naar verwachting begin volgend jaar nogmaals geëvalueerd.