Marina Alyeyeva, Vita Khaidurova, Maryna Bobyr
Marina Alyeyeva, Vita Khaidurova, Maryna Bobyr (Foto: Aangeleverd)

Waardering voor drie Oekraïense kunstenaars

HAARLEM - Marina Alyeyeva, Vita Khaidurova en Maryna Bobyr waren opvallende deelnemers aan de creatieve cadeautjesmarkt in de Leidse buurt. Afgelopen zaterdag stonden zij in het Badhuis achter hun tafel met hun bijzondere kunst. Marina met haar zogeheten Petrykivka schilderijen (dit is een traditionele Oekraïense kunstvorm), Vita met keramiek geïnspireerd door botanische motieven en Maryna met tekeningen en aquarellen.

Vertaalapps helpen met communiceren

Als vluchteling zijn ze hier naar Haarlem gekomen met weinig spullen, maar hun creatieve energie namen zij mee. In het Badhuis, waar Oekraïners al sinds het begin van de oorlog welkom zijn, toonden zij hun werk. Gekocht werd er ook! Haarlemmers probeerden niet alleen te kijken, maar ook met de Oekraïense vrouwen te praten. De vertaalapps op mobiele telefoons zijn daarbij een handig middel. Maar ook met een beetje Engels is communiceren mogelijk. 

Het zal niet de laatste keer zijn dat Marina, Vita en Maryna in Haarlem hun werk vertonen. De warme reacties van buurtbewoners hebben hen extra gestimuleerd vaker aanwezig te zijn bij creatieve markten en exposities. Meer foto's van de creatieve cadeautjesmarkt en andere berichten van Haarlem4Ukraine zijn te vinden op Instagram Haarlem4Ukraine..

Keramiek van Vita Khaidurova
Petrykivka schilderijen van Marina Alyeyeva
Tekening van Maryna Bobyr.