Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column GGD: Hoe nu verder?

COLUMN - Het aantal meldingen van covid-19 ligt op een ongekend niveau. Veel mensen zijn daardoor ziek en/of in isolatie en nog meer mensen zitten thuis in quarantaine. Dat terwijl de belasting van de zorg nog hoog is, maar er ook tekenen zijn dat de nu dominante variant van het virus een milder ziekteverloop heeft. De roep om verdere versoepelingen neemt toe. Het lijkt de voorbode te zijn dat een “nieuwe fase” in de aanpak aanbreekt, waarbij ook meer ruimte komt voor andere aspecten, zoals economie, geestelijk welzijn en dergelijke.

Ook binnen kring van GGD’en wordt bij de huidige situatie stilgestaan. Tot op heden hebben we covid-19 – ter bescherming van kwetsbare burgers en het overeind houden van de zorg – bestreden door het vaststellen van een set van basisregels (handen wassen, afstand houden, mondkapjes dragen, enzovoorts). Dit deden we om kwetsbare burgers te beschermen en de zorg overeind te houden Om zicht te houden op de verspreiding van het virus is bij klachten getest en is daarop volgend bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Vervolgens is het vaccinatieprogramma op gang gekomen. Rond de 90% van de bevolking heeft inmiddels zijn 1e en 2e prik gehad en het overgrote deel van de 60-plussers is geboosterd.

Hoe nu verder?

De vraag die zich nu aandient is: hoe verder met de corona-aanpak? Op dit moment is de maatschappelijke schade als gevolg van de maatregelen en het quarantainebeleid relatief groot ten opzichte van de directe gezondheidsschade als gevolg van het virus. Dan is het niet meer dan logisch dat de discussie over de balans – maatschappelijke schade versus gezondheidsschade – breed gevoerd wordt en dat de roep om versoepeling van maatregelen, inclusief aanpassingen van het quarantainebeleid, toeneemt. We gaan voor nu een nieuwe fase in, die weleens wordt aangeduid als het nieuwe normaal.

Open brief

Afgelopen week ondertekende ik een open brief waarin gepleit wordt voor soepelere quarantaineregels op scholen. Zij zijn dan weer beter in staat op een normale manier onderwijs te verzorgen en jongeren krijgen weer de kans om zich gezond en veilig te ontwikkelen. En daarnaast zullen we ons weer gaan richten op publieke gezondheid in bredere zin, te beginnen met het bevorderen van de mentale veerkracht van veel burgers, het bevorderen van een gezonde leefstijl en het duurzaam weerbaar maken van de samenleving tegen nieuwe pandemieën. Een mooie uitdaging!