Afbeelding
(Foto: Snuffelmug)

Verborgen Schatten 14: Delfts Blauw bord

HAARLEM - In deze rubriek licht de Snuffelmug een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen.

"Ons oog viel op een prachtig Delfts Blauw bordje. Op de achterkant is duidelijk de producent af te lezen. 'Koninklijke Goedewaagen', een Nederlands ambachtelijke organisatie die de spotlight wel verdient."

Rijke historie

"De rijke historie begint op 1 januari 1779, toen Dirk Goedewaagen zijn bedrijf begon als pijnenmaker. In eerste instantie geen aardewerkbedrijf, dat kwam pas in 1853 met de overname van de uit 1610 daterende pottenbakkerij De Star. Twaalf jaar later een volgende overname, de Amsterdamse plateelbakkerij 'De Distel', waarmee ook de artistieke kant meer ontwikkelde bij Goedewaagen. 


Na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar pijpen af en concentreerde het bedrijf zich op de vervaardiging van gebruiksaardewerk. Doordat het bedrijf kampte met vinden van nieuw en jong personeel is in 1963 een dependance gevestigd in Het Drentse Nieuw-Buinen. 


In 1968 was Goedewaagen nog steeds de grootste aardewerkfabriek in Gouda. Een bekend product van Goedewaagen waren de 75 Delfts blauwe KLM-huisjes."

Faillissement

"In de tachtiger jaren kwam het bedrijf in ernstige liquiditeitsproblemen. In 1982 leidde dit tot het faillissement van het bedrijf. Op 1 maart 1983 werd uit het faillissement de BV Goedewaagen opgericht. De naam 'Goedewaagen' bleef voortleven, maar het predicaat Koninklijk verdween door het faillissement. Voor het eerst sinds 1779 zwaaide er geen Goedewaagen meer de scepter over het bedrijf. Het bedrijf is echter niet gestopt met innoveren. Vanaf 2007 is de naam veranderd in 'Royal Goedewaagen'. In 1989 opende Royal Goedewaagen met gepaste trots het Keramisch Museum Goedewaagen. Bezoekers krijgen hier een goed beeld van de gebeurtenissen van het vroegere en hedendaagse Royal Goedewaagen. 


Sinds 2013 zijn er diverse aardewerkdisciplines aan het bedrijf toegevoegd. En is Royal Goedewaagen tot op de dag van vandaag een ambachtelijk florerende aardewerkorganisatie."