Gemeente en zorgverzekeraar willen gezondheid in regio verbeteren

Joost Verhagen

HAARLEM - De gemeente Haarlem en het Zilveren Kruis willen een gezondere levensstijl voor inwoners van de regio gaan bevorderen. Donderdagavond debatteerde de commissie samenleving op verzoek van D66 over de plannen voor een samenwerkingsverband tussen het stadsbestuur en de zorgverzekeraar. Volgens Bas van Leeuwen mogen de ambities namelijk wel iets concreter worden vormgegeven.

Rookverbod, afbreken zwangerschappen en overgewicht 

Ook andere fracties deden een duit in het zakje. Met name de ambitie om roken terug te dringen zou volgens de Partij voor de Dieren namelijk veel beter kunnen worden aangepakt. Volgens de PvdD zou de gemeente een rookverbod moeten invoeren rond scholen, ziekenhuizen en gemeentelijk vastgoed. Van Leeuwen stelde daarbij ook voor om contact te zoeken met de horecaverenigingen om de eventuele voordelen van rookvrije terrassen te onderzoeken en communiceren. Ook de ChristenUnie wilde meer informatie, met name een financiële bijlage over de eventuele kosten van de samenwerking.

Specifieke aanpak is nodig

Samenwerkingsverband

Sterre Marrée (Actiepartij) uitte wel enige kritiek op het plan. Zo vroeg zij zich af of een private partij de aangewezen instelling is om te helpen met het signaleren van financiële problematiek. Daarnaast vroeg ze aandacht voor de samenwerking tussen het Zilveren Kruis en dochterorganisatie Pro Life, een zorgverzekeraar die actief tegen het afbreken van zwangerschappen of het vrijwillig beëindigen van een voltooid leven is. De wethouder zei niet te weten of dit samenwerkingsverband bekend was bij het college of de ambtelijke organisatie. Daarnaast uitte Marrée haar twijfels over de manier waarop er in het stuk wordt gekeken naar overgewicht.

Evaluatie

Wethouder Meijs verzekerde de commissie dat er in een aantal eerdere plannen wel uitgebreid aandacht is besteed aan de specifieke aanpak van de ambities, en zegde de commissie toe die stukken nog naar hen op te sturen. Meijs gaf aan dat de samenwerking tussen de gemeente en het Zilveren Kruis regelmatig wordt geëvalueerd.