Op zondag de winkels bevoorraden is geen uitgemaakte zaak.
Op zondag de winkels bevoorraden is geen uitgemaakte zaak. (Foto: Christa Warmerdam)

Bevoorrading winkels op zondag is geen uitgemaakte zaak

Christa Warmerdam

BENNEBROEK - “Omwonenden kunnen er last van hebben. En er is al zoveel lawaai. Een rustmoment op zondag zou heel fijn zijn”, legt Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) uit. Aanleiding voor het debat in de Commissie Bestuur en Middelen van de Gemeenteraad van Bloemendaal van 19 mei is een voorstel van het College om een nieuwe Winkeltijdenverordening vast te stellen. 


In dit voorstel staat onder meer dat het mogelijk gemaakt moet worden dat winkels ook op zondag bevoorraad kunnen worden. Daarnaast wordt voorgesteld om de sluitingstijd op zondag op 20.00 uur te zetten, gelijk aan Heemstede.

Bepaald tijdstip

Vrijwel alle commissieleden zijn het erover eens dat er goed gelet moet worden op de belangen van de omwonenden van de te bevoorraden winkels. Alice Jeltes (D66) wijst ook op de belangen van anderen: "Wij willen natuurlijk allemaal, in ieder geval velen van ons, op zondag winkelen en dan moet de winkel ook producten hebben. Dus ik begrijp het probleem, ik zou alleen wel het college vragen dat in overleg met omwonenden een bepaald tijdstip wordt afgesproken, bijvoorbeeld één uurtje in de ochtend en dan niet om zeven uur al. Want er moet ook wel eens rust zijn in het dorp.”

Ontheffing

In het raadsvoorstel staat onder andere de volgende zin: ‘Vanuit een supermarktketen binnen de gemeente Bloemendaal is wel de vraag gekomen of het mogelijk is om op zondag te laden en te lossen.’ Wethouder Heijink geeft duidelijkheid. “Het is eigenlijk niet van belang wie dat betreft, maar het is natuurlijk Albert Heijn.” Verderop in het debat blijkt het vooral om de vestiging in Bennebroek te gaan. Heijink wijst er op dat in de verordening staat dat er een ontheffing kan worden verleend. Er is dus geen algemeen recht om zondags de winkel te bevoorraden. “De ontheffing kan aangevraagd worden en dan vindt er uiteraard participatie van de buurt plaats. Dan kan ook eventueel bezwaar gemaakt worden.”

Proactieve houding

Jan Willem van Os (PvdA) heeft hier nog een toevoeging op: “Als er een verzoek wordt gedaan voor ontheffing van het verbod op laden en lossen dan is er mogelijkheid tot participatie. Dit verzoek tot ontheffing wordt neem ik aan gepubliceerd op Overheid.nl. Op dit punt verwachten wij een meer proactieve houding van het College. De buurt moet worden ingelicht als zo’n verzoek wordt ingediend.” Wethouder Heijink gaat hier in mee: “Ik neem graag uw suggestie over om het zo breed mogelijk kenbaar te maken aan degenen die bezwaar kunnen maken. Als je het alleen op Overheid.nl zet, dat leest niet iedereen iedere dag. Dus het is goed proactief mensen te informeren.”

Wordt vervolgd

Voorzitter van de Commissie Rolf Harder, constateert dat dit voorstel geen hamerpunt, maar een bespreekpunt zal worden voor de gemeenteraadsvergadering van 2 juni. Wordt vervolgd.