Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

GGD Column: Buiktyfus

Om ervoor te zorgen dat je geen infectieziekte krijgt, is goede hygiëne belangrijk. Dat betekent dat je thuis op de juiste momenten en op de juiste manier je handen wast, regelmatig doucht, het huis schoonhoudt, en eten in de koelkast bewaart. In ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen en bijvoorbeeld op evenementen en in tattoostudio’s en bij schoonheidssalons worden ook allemaal maatregelen genomen om te zorgen dat mensen die hier gebruik van maken niet ziek worden. Vooral belangrijk als de mensen die er gebruik van maken extra kwetsbaar zijn.

Die maatregelen bestaan bijvoorbeeld uit het dragen van een mondkapje en handschoenen bij risicovolle handelingen. En over het schoonmaken en desinfecteren of steriliseren van materialen die worden gebruikt. Het is belangrijk dat we voorkomen dat op plekken een onveilige situatie ontstaat. Dit soort maatregelen is waar de afdeling Technische Hygiënezorg van de GGD zich mee bezighoudt.

De afgelopen weken was deze afdeling – maar ook onze afdeling infectieziektebestrijding – druk bezig met een uitbraak van buiktyfus op de boot Liberty Ann in Haarlem. GGD Kennemerland heeft deze week een grote stap gemaakt in het brononderzoek van de uitbraak op het schip dat tot en met 15 april gebruikt werd als noodopvang voor asielzoekers in Haarlem. Bacteriën konden door gaatjes in een tank met vies water, naar de tank met drinkwater. Een vervelende situatie die uiteindelijk voor tientallen zieke mensen heeft gezorgd. Inmiddels is bekend dat 46 bewoners en 20 medewerkers van het schip buiktyfus hebben opgelopen. Van deze groep zijn 25 mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest.

Als GGD moeten we de bron opsporen en dat lijkt gelukkig nu gelukt. Maar het laat ook zien hoe belangrijk het is om ook van te voren extra goed stil te staan bij hygiëne. Ook al kun je niet alles voorkomen, of direct met het blote oog zien. Maar waarom zouden we niet allemaal eens extra stilstaan bij een gezonde werk- en woonplek voor iedereen? Dat is makkelijke winst! Voorkomen is altijd beter dan genezen.