Stan Alkemade en Gertjan checken een koppel limousines in het landschap in Spaarnwoude.
Stan Alkemade en Gertjan checken een koppel limousines in het landschap in Spaarnwoude. (Foto: Lenna van den Haak/Lol Media)

Uniek: De Limousin koe beschermt natuurgebied Spaarnwoude en eindigt als kwaliteitsvlees op je bord

HAARLEM/SPAARNDAM - Biologisch vlees is een bewuste keuze voor verantwoord en lekker eten. Dat is waar het bij biologische slagerij Stan Alkemade om draait. Maar er is meer. De eigenaar van de Haarlemse Biologische slager gaat nog een kwaliteitsslag verder. Stan koopt zijn koeien bij Boerderij De Koningshoeve in Spaarndam, waar de dieren meer zijn dan alleen een mooi stuk vlees.

Een stap verder dan alleen biologisch ondernemen 

We zitten aan tafel bij Boerderij De Koningshoeve in Spaarndam met bedrijfsleider Gertjan van Tunen en Stan Alkemade, waar we letterlijk over koetjes en kalfjes praten. De mooie beesten die op de boerderij van Tunen rondlopen zijn van het prachtige ras Limousines. 

Unesco

''Dit ras is perfect geschikt voor het onderhouden van de landschappen tussen Haarlem en Amsterdam, vertelt Tunen. De dieren dienen als grazers om de gewassen kort te houden zodat weidevogels kunnen broeden. Hiermee wordt de biodiversiteit gewaarborgd." Natuurgebied Spaarnwoude is een van de groene beschermde gebieden uit Nederland die op de Unesco lijst staat en Boerderij De Koningshoeve is het bedrijf dat zorg draagt voor dit gebied.

Limousines

De prachtige koeien zijn rood bruin van vacht en hebben mooi lichte kringen rond de ogen en de snuit. De runderen zijn zeer breed en hebben een goede bespiering. Een koe weegt tussen de 600 en 800 kilo. Daarnaast is het een sterk en vruchtbaar ras met goede gezondheid. Juist door het eten van deze gewassen, zonder bestrijdingsmiddelen of wat dan ook, zorgt ervoor dat de koeien van uitstekende kwaliteit zijn. En dat is weer goed voor slager Stan.

Lokaal en duurzaam ondernemen

"Mijn drive is om naast mijn ambacht zo mooi mogelijk uit te voeren, ook iets goed te doen voor de natuur en de wereld. Duurzaam en verantwoord ondernemen met andere lokale ondernemers, dat is waar ik voor sta. Als pionier, want ik begon hier al 30 jaar geleden mee, kan ik wel zeggen dat de samenwerking met Gertjan fantastisch is. De koeien die hij aflevert zijn altijd van zeer goede kwaliteit. We gebruiken dan ook echt alles van het rund, we verspillen niets. Dat maakt het zo bijzonder. De koe heeft echt een meerwaarde voor ons beiden en ook voor de consument. Het geeft een goed gevoel dat je een goed stukje vlees eet van een koe die een waardevol leven heeft gehad,'' aldus de ambachtelijke slager.

Uniek stukje vlees

"Als jij een stukje vlees bij Stan Alkemade koopt, heb je echt een uniek stuk vlees op je bord. Het verhaal achter de koe is heel bijzonder,'' vertelt Gertjan. ''Het is mooi om te zien dat we door lokaal te ondernemen ook duurzaam en maatschappelijk verantwoord bezig zijn. Juist deze meerwaarde wil ik aan mijn klanten meegeven,'' vertelt Stan enthousiast. Zijn liefde voor het slagersvak steekt hij niet onder stoelen of banken. "Het is elke dag een feestje om de stukken vlees zo goed mogelijk te verwerken voor de klant. Ik ben trots op het vak, en trots op het feit dat ik het op een verantwoorde manier kan uitoefenen. Ondernemen is meer dan alleen geld verdienen.''

Kwaliteitseisen

Biologisch ondernemen heeft heel wat voeten in aarde. Als bedrijf of onderneming moet je aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Dan pas mag je het biologisch keurmerk dragen. Zo worden De Koningshoeve en Alkemade jaarlijks gecontroleerd door SKAL Biocontrole, een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de hele biologische keten in Nederland. ''We zijn dagelijks bezig om ervoor te zorgen dat we aan alle eisen voldoen zodat wij altijd het keurmerk blijven dragen. "

Een ding wil Alkemade graag kwijt. ''Ik wil iedereen meegeven dat je zelfs als consument kun bijdragen aan een mooiere wereld. Geniet van een lekker stukje vlees terwijl je weet dat de koe ook levend van betekenis was. Mooier kun je het niet hebben.''

Het is mooi dat deze koeien een meerwaarde hebben. Uniek voor het landschap en uniek voor hun vlees.
Afbeelding