Bert van de Velden - GGD Kennemerland.
Bert van de Velden - GGD Kennemerland. (Foto: Melanie Caitlin)

Column: Het hele jaar gezonder

Begin dit jaar hebben wij alle inwoners (en natuurlijk ook al onze medewerkers) als GGD Kennemerland uitgedaagd om mee te doen aan de campagne ‘30dagengezonder’. Het doel van de actie was om 30 dagen te experimenteren met ander, gezonder gedrag in de maand maart. In heel Kennemerland hebben mensen zich ingeschreven en bijvoorbeeld een maand lang koud afgedoucht, iedere dag gewandeld, geen alcohol gedronken of eindelijk dat dikke boek “De meeste mensen deugen” uitgelezen.

Zelf had ik toegezegd ambassadeur te willen zijn van het project 30dagengezonder. In de maand maart was mijn doel elke dag minimaal een half uur wandelen en door te bewegen gezonder te leven. Dat was ook voor maart al mijn doel, maar met lange werkdagen en soms oneindige vergaderingen zit ik gewoonweg te lang binnen. En dat is niet goed voor de gezondheid. Trots kan ik melden dat ik in maart ruim 230.000 stappen heb gezet, gemiddeld 7,5 kilometer per dag.

In onze veiligheidsregio Kennemerland werd voornamelijk geoefend met het thema “Gezonder eten en drinken” zoals bijvoorbeeld voldoende water drinken op een dag of iedere dag voldoen aan het voedingsadvies groente en fruit. Sommige mensen beschreven hun persoonlijke uitdaging aan de hand van een doel, zoals 5 kilo afvallen. Het maken van een concrete afspraak met jezelf, zoals “ik eet geen suiker meer” of “ik eet iedere dag groente bij mijn lunch” werkt als je je eigen gedrag wilt veranderen. Veel deelnemers besloten na maart door te gaan met dezelfde of een nieuwe uitdaging. En gelijk hebben ze! Waarom wachten tot volgend jaar als je vandaag gezonde gewoontes kan doorzetten. Óf kan gaan oefenen met ander gezond gedrag. Als je inspiratie zoekt: kijk nog eens op de website www.30dagengezonder.nl.

Onze medewerkers staan uiteraard ook klaar om u te helpen. Wij zijn de organisatie en samenwerkingspartner voor een goede gezondheid van alle inwoners uit de regio. Wij beschermen, bewaken en bevorderen een gezond leven vanuit het motto: voorkomen is beter dan genezen. We staan voor een eerlijke kans voor iedereen, een goede start voor ieder kind en een veerkrachtige geest voor iedereen in een gezonde omgeving. Weet ons te vinden via www.ggdkennemerland.nl.