De vijf Nieuw-Zeelandse rugbyers van RFC Haarlem met de bestuursleden van SportSupport.
De vijf Nieuw-Zeelandse rugbyers van RFC Haarlem met de bestuursleden van SportSupport. (Foto: Willem Brand)

Jaarlijkse SportSupport Sporttoernooi enerverend

Willem Brand

HAARLEM - Donderdagavond 16 juni vond in stralend zomerweer het terug van weg geweest jaarlijkse SportSupport Sporttoernooi op het Nol Houtkamp sportpark plaats. Na een soepje en broodje verzorgd door Olympia was het voor het team Kinderkrachtcentrale onder leiding van Jacqueline Schadee van de Haarlemse Kinderkrant menens.

En pittig was het met drie wedstrijdjes rugby en baseball 5 tegen teams van o.a. Haarlem Effect, het CIOS en het bloedfanatieke team van SportSupport-bestuursleden.

Clinic van Nieuw-Zeelandse rugbyer

De sportieve activiteiten werden afgetrapt met een rugby-clinic gegeven door een Nieuw-Zeelandse rugbyer die speelt voor de RFC Haarlem. In een half uur werden in spelvorm de regels uitgelegd. Tijdens de wedstrijden was het een uitdaging om de ovalen bal niet vooruit maar achteruit te spelen! Hoewel het team van Kinderkracht bewonderenswaardig strijd leverde, werd driemaal het onderspit gedolven.

Het baseball 5 is de straat variant van softbal. Het grote verschil: je slaat de kleine lichte bal niet met een knuppel maar met je hand! De honken liggen daarom ook veel minder ver uit elkaar. Ondanks de fanatieke inbreng van ‘wisselspeler’ Jerry Buitendijk – directeur van SportSupport – moest het ‘kinderteam’ – bestaande uit Marloes Komin-Bakker (Kinderraad), Kim Aukema (Wijs en Sterk), Esther Groenheide (Stichting Buurtgezinnen) en Willem Brand (freelancejournalist) – driemaal de vlag strijken. Onder het genot van een drankje werd er nog lang nagepraat over de mooie strijd die op de velden was geleverd.

Buurtsportcoaches SportSupport

Jay Kroon (28, namens SportSupport een van de organisatoren van de avond, heeft vier jaar voor de klas gestaan op een basisschool. “Toen ik het meest plezier uit het spelletjes doen met de kinderen in de pauze haalde, wist ik dat het tijd was voor iets anders.” Jay verzorgt o.a. de Sportinstuif op maan- en woensdag in de Spaarnehal. Daar doen zo’n honderd kinderen uit Schalkwijk aan mee. Ze beoefenen verschillende sporten zoals basketbal, voetbal en badminton. Ook staat er elke week een springkussen en een pannakooi. Het is min of meer een vaste groep.

Het doel van Sport Support is om jeugd in beweging re krijgen, want – zo zegt Jay terecht - “het is van kinds af aan van groot belang dat kinderen een goede motoriek heeft en veel beweegt. Hoe meer kinderen met sport in aanraking komen hoe langer zij over het algemeen blijven sporten.”

Dennis van der Snoek (28), onderdeel van het door SportSupport zelf afgevaardigde team, stimuleert vanuit zijn rol binnen SportSupport scholen en instellingen om mensen met een beperking te laten sporten. “We organiseren geen lessen, maar ondersteunen projecten.” Zo was er laatst een clinic op de Rozemarijn voor rolstoel gebonden jongeren. Daarnaast vond er zo’n twee weken geleden op het sportpark van HBC in Heemstede een sportdag plaats voor kinderen van het speciaal onderwijs.

Haka

De sportavond werd afgesloten met een leuke verassing voor de circa zestig deelnemers van verschillende samenwerkingspartners waaronder Koopman International en InHolland. De vijf Nieuw-Zeelandse rugbyers van RFC Haarlem leerden de groep de haka: de Maori strijdkreet die tegenstanders van het altijd in het zwart spelende Nieuw-Zeeland de stuipen op het lijf jaagt. Geweldig!

De rubbers (zie boven) met de Kinderkrachtcentrale - foto: Jerry Binnendijk
Rechts met rood hesje directeur Jerry Binnendijk.