Er zijn veel millennials én senioren die weer beginnen met een opleiding.
Er zijn veel millennials én senioren die weer beginnen met een opleiding. (Foto: Adobe Stock)

Studeren op latere leeftijd

Het is misschien cliché, maar je bent nooit te oud om te leren. Benieuwd wat je moet weten over studeren op latere leeftijd? Lees deze tips!

WELKE OPLEIDING WIL JIJ VOLGEN?

Studeren op latere leeftijd zal even wennen zijn. Je leven ziet er namelijk heel anders uit dan vroeger. Ook als je de afgelopen jaren hebt gewerkt is het even schakelen. Je zit namelijk weer in een klaslokaal, je krijgt projecten, beoordelingen én leert nieuwe mensen kennen. Het schoolsysteem is inmiddels ook flink veranderd. Veel onderdelen van de studie zijn gedigitaliseerd. Geen zorgen: met deze tips ben je snel weer gewend!

Studiefinanciering checken

Wil je een deeltijd- of voltijdopleiding volgen? Je kunt studeren aan een hogeschool of universiteit. Opleidingsinstellingen zoals LOI en NCOI hebben weer veel interessante cursussen. Voor ieder wat wils, dus! Check eerst hoe het zit met de studiefinanciering, en van welke regelingen je gebruik kunt maken. Ben je ouder dan dertig? Dan heb je geen recht op studiefinanciering, maar kun je aanspraak maken op een levenlanglerenkrediet of een speciale tegemoetkoming. 

Speciale programma's

Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). Dit zijn speciale onderwijsprogramma's op maat die je kunt volgen aan een HBO-instelling of universiteit. Hierbij wordt rekening geworden met de omstandigheden als je ouder bent. De onderwijstijden zijn aangepast, de didactische methode is anders én er zijn geen toetsmomenten.



Er zijn veel millennials én senioren die weer beginnen met een opleiding.