Rudolf Winkenius (directeur RSM), Burgemeester Jos Wienen en Jaap Lampe (voorzitter Raad van Toezicht Haarlem Marketing en cultuurondernemer) happen als eerste af.
Rudolf Winkenius (directeur RSM), Burgemeester Jos Wienen en Jaap Lampe (voorzitter Raad van Toezicht Haarlem Marketing en cultuurondernemer) happen als eerste af. (Foto: Rowin van Diest)

Haringparty 2022: 'Dit jaar een mooie volvette haring'

HAARLEM - Jos Wienen heeft woensdagmiddag 22 juni als burgervader van Haarlem als een van de eerste de Hollandse Nieuwe haring gehapt tijdens de traditionele ‘haringparty’ van de gemeente Haarlem.De jaarlijkse party, georganiseerd door Haarlem Marketing en accountantskantoor RSM, is een netwerkbijeenkomst voor en door Haarlemmers.

Het inmiddels bekende netwerkevenement vond plaats in de prachtige binnentuin van het Provinciehuis Noord-Holland, waar de zon de hele middag scheen. Een stralende dag waarbij Haarlemse bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers uit meerdere sectoren elkaar op een informele manier konden ontmoeten voor het begin van de vakantieperiode. Na twee jaar gemis van de Haringparty vanwege corona, was iedereen volop enthousiast om elkaar weer te kunnen spreken en de hand te kunnen schudden.

De eerste haringen werden ‘gehapt’ door Rudolf Winkenius (directeur RSM), Jaap Lampe (voorzitter Raad van Toezicht Haarlem Marketing en cultuurondernemer) en door de Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Met een uitgetrokken colbert, want het is zonde als deze vies wordt, pakte Wienen de haring bij de staart, stak zijn hoofd naar achter en nam hij een eerste hap van de haring. 

bij de ingang van het provinciehuis hadden zich andere gasten verzameld. Twee leden van Partij voor de Dieren stonden met vegan hapjes klaar om de gasten te verwelkomen. Onder het motto ‘Kappen met haring happen' boden zij diverse alternatieven aan dan vlees en of vis. In de tuin echter ging de netwerkbijeenkomst nog de hele namiddag en avond door.

Veiling Hollandse Nieuwe Haring

Elke jaargang is het voor de haringliefhebber weer de grote vraag wanneer de Hollandse Nieuwe Haring weer in het land is. De officiële aftrap van het nieuwe haringseizoen gebeurt sinds jaar en dag met de ‘Veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe’ in de visafslag van Scheveningen. Na het tot twee maal toe moeten uitstellen van dit evenement als gevolg van de coronamaatregelen, werd deze traditie voortgezet op dinsdag 14 juni 2022. 

Het eerste haringvaatje van het seizoen is op de Scheveningse visafslag geveild voor 113.500 euro, een record. De traditie is na twee coronajaren weer in ere hersteld. Met de veiling wordt elk jaar het haringseizoen afgetrapt.

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is verkocht aan VNV, de vereniging van Nederlandse visspecialisten. De opbrengst is flink hoger dan drie jaar geleden. Toen ging het eerste vaatje haring voor 95.500 euro over de toonbank. Het geld gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Ambulance Wens. Met het bedrag kan een ambulance worden gekocht. Die kost ongeveer 92.000 euro. Tijdens de veiling werd de vis ook gekeurd om de kwaliteit van dit jaar te beoordelen. "Mooie, volvette haring", aldus de jury.

Stichting ambulancewens

Al in 2020 was beoogd de opbrengst van de veiling te schenken aan Stichting Ambulance Wens. Dit goede doel heeft inmiddels lange tijd moeten wachten op dit evenement. Bijzonder pijnlijk is dat de grondlegger van Stichting Ambulance Wens, Kees Veldboer, afgelopen jaar plotseling is overleden en het resultaat niet meer zelf mag beleven. Zijn zoon Kees Veldboer, zelf al enige tijd actief voor het doel, zet zich vol passie in om het werk van zijn vader voort te zetten. Reden temeer om te streven naar een mooie opbrengst voor dit goede doel en postuum voor de man die aan de wieg stond van dit doel.

Burgemeester Jos Wienen houdt een toespraak voor de genodigde.
De haring vond gretig aftrek tijdens de Haringparty.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding