Miljoenen over in H'lemse jaarrekening 2021

Joost Verhagen

HAARLEM -  De gemeente Haarlem heeft een financiële meevaller van 32 miljoen euro gehad vorig jaar. Dat bleek uit de jaarrekeningen van de gemeente waarover de raad donderdagavond vergaderde. Volgens de accountant van de gemeente is de financiële meevaller iets wat ook in andere gemeentes steeds vaker voorkomt, en dat komt met name omdat het Rijk vaak vrij laat in het jaar nog besluiten neemt over incidentele bijdragen.

De accountant stelde daarnaast vast dat het nog niet altijd goed gaat met aanbestedingen door de gemeente. Vorig jaar zou er een bedrag van ruim 2 miljoen niet zijn aanbesteed volgens de geldende Europese regels. Dat is wel een verbetering ten opzichte van het jaar ervoor, en komt waarschijnlijk hoofdzakelijk door eerdere foutieve aanbestedingen die vorig jaar doorliepen. Daarnaast zou er in het ambtelijk apparaat hard worden gewerkt om voortaan wel correct aan te besteden.

Volgens Groenlinks is de financiële meevaller bewijs dat ook een groen, progressief college goed op de centen kan letten. Maar de VVD had er een heel andere lezing van. Volgens Van Kessel is er sprake van een 'schuld aan de stad'. Daarnaast sprak de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij zijn verbazing uit over de beperkte hoeveelheid gerealiseerde sociale huurwoningen en het verdwijnen van netto 100 bomen uit de stad. De partij diende daarnaast een motie in om het aantal files in de stad terug te dringen, maar dit voorstel kreeg onvoldoende steun. Wethouder Eva de Raadt vertelde de raad dat het geen goed idee is om de incidentele financiële meevaller te gebruiken van lastenverlichtingen, omdat dat in de toekomst weer voor problemen kan zorgen.