Café De Vijfhoek.
Café De Vijfhoek. (Foto: Lenna van den Haak)

Wat is er aan de hand in de Vijfhoek

Lenna van den Haak

Vervolg voorpagina -

Procederen biedt geen uitsluitsel

De situatie is lastig aangezien er toen, zowel voor de uitbater als de bewoners, veel onduidelijkheid heerste vanuit de gemeente omtrent vergunningen en handhaving. Dit leidde tot veel onvrede in de hele buurt. In bemiddeling werd tevergeefs geprobeerd een oplossing te vinden. Andere bevriende buurtbewoners van het café gingen zich ermee bemoeien zonder de context te weten. Er werd op de man af gespeeld en er werden bedreigingen geuit. Facebook ontploft met zeer ongenuanceerde uitingen naar betrokkenen toe, hetgeen zelfs leidt tot het leksteken van de banden van de auto van de bewoners die belanghebbenden waren. Zij voelden zich inmiddels onveilig. Ondertussen bleven er procedures doorgaan die in 2018 tot aan de Raad van State kwamen.

2018, de oplossing is nabij

De gemeente Haarlem, nu onder bewind van burgemeester Wienen, neemt dan vanaf 2018 het voortouw om alle partijen ‘voor de laatste keer' bij elkaar aan tafel uit te nodigen om voor eens en voor altijd heldere afspraken te maken. Op voorstel van de burgemeester wordt de vergunning duidelijk vastgesteld zodat deze beter nageleefd kan worden en er worden extra afspraken gemaakt. In totaal zijn er zes sessies geweest in het stadhuis waar zowel uitbater Niels, belanghebbenden, handhaving en de gemeente Haarlem bij elkaar zijn gekomen om tot deze afspraken te komen. Zo staat onder meer beschreven dat er geen terras meer kan op het pleintje aan de overkant. Het terras mag wel gedoogd aan twee zijden uitbreiden, het zogenaamde "gentleman's agreement”: aan de voorkant tot aan de goot en aan de zijkant in de Lange Raamstraat. 

Deze uitbreidingen worden alleen overdag toegestaan maar moeten wel iedere avond om 23.00 uur opgeruimd zijn tot het officieel vergunde gevelterras binnen de terraspennen. Ook moeten de terrasbezoekers zo veel mogelijk naar de kant van het terras van de Lange Raamstraat geleid worden. Alle betrokken partijen gaan akkoord met deze brief (die tevens in handen is van de redactie) en elk halfjaar wordt, op initiatief van afdeling Veiligheid en Handhaving de uitvoering van die afspraken en de vergunning geëvalueerd door café de Vijfhoek, omwonenden en de gemeente.

Anno 2022

Klinkt goed zou je zeggen, en dat is het ook. In de maanden na het maken van deze afspraken (oktober 2018) haalt iedereen opgelucht adem, want de overlast verdwijnt en de communicatie herstelt. Totdat corona roet in het eten gooit. Als de terrassen vervolgens in maart 2022 weer volop open mogen, is er volgens de belanghebbenden en de gemeente helaas van het naleven van de vergunning en de gemaakte afspraken niet veel meer over. Ook dit wordt besproken in het eerder genoemde halfjaarlijkse overleg.

De gemeente Haarlem

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem heeft handhaving de afgelopen vier jaar geen meldingen binnengekregen over geluidsoverlast omtrent Café De Vijfhoek. "Er was voor handhaving de afgelopen jaren, mede ook door corona, geen reden om te handhaven. Pas in april en mei dit jaar constateerden handhavers een aantal keer binnen korte tijd dat het terras van De Vijfhoek na 23.00 uur groter was dan het volgens de vergunning toegestane gevelterras. Daarop is de sanctie van drie dagen terras dicht om 20.30 uur gebaseerd.''

Hoe nu verder?

De belanghebbenden van de overeenkomst zijn duidelijk, zij willen dat de uitbater de gemaakte afspraken uit 2018 nakomt en zich aan zijn vergunning houdt. Uitbater Niels zegt dat hij alles in zijn vermogen stelt om de zaak zo goed mogelijk te runnen. Voor de gasten als de buurtbewoners. "Wat de uitspraak betreft over het kort geding verwijs ik naar mijn vertegenwoordigers van Catch Legal. Zij gaan kijken naar eventuele vervolgstappen.''

Distantiëren

De slepende kwestie zet veel kwaad bloed bij de stamgasten, die de afgelopen dagen hun ongenoegen - en regelrechte dreigementen - uitten op Facebook. 'Ik distantieer mij van iedereen die hier een mening over heeft,'' zegt Niels. Ik snap dat mensen dingen roepen en dingen vinden, maar ik hou me daar ver van. Het enige wat ik wil is de tent runnen. Omdat ik onderbezet ben in personeel is dat al lastig genoeg. Maar we zitten deze sanctie uit en zondag zijn we weer met normale openingstijden open”.

Boeman

De omwonenden die in het verleden overlast ondervonden zijn vooral verbaasd. Voor hen is deze hele kwestie al lang afgehandeld. "Dit is een zaak tussen de gemeente en de eigenaar van het café. Wij hebben hier in 2018 een punt achter gezet en met de afspraken tussen de gemeente en Niels Weijers is voor ons het dossier gesloten. We begrijpen dat de eigenaar en stamgasten moeite hebben met de opgelegde sancties, maar dat zal de eigenaar toch echt zelf met de gemeente moeten oplossen. Tenslotte moet iedere horecaondernemer zich aan zijn vergunning houden en dat is hier niet anders."


"We zijn erg geschrokken van de nare reacties op Facebook. De suggestie wordt gewekt dat handhaving in actie komt doordat wij hen zouden bellen. Maar vanaf het moment dat er in 2018 een vergunning met aanvullende afspraken is gemaakt waar wij allemaal prima mee kunnen leven, is er door niemand van ons meer gebeld. Onze indruk is dat handhaving in actie komt als de gemeente constateert dat de uitbater zich niet aan die afspraken of aan zijn vergunning houdt. Daar hebben ze geen meldingen voor nodig. Wij staan hier volledig buiten en ervaren de bedreigingen als zeer stressvol. Dit hoort niet in een gemoedelijk buurtje als de Vijfhoek. We hopen dat eigenaar Niels Weijers hier ook zijn verantwoordelijkheid in neemt.” 


Toch hebben ze goede hoop voor de toekomst. "Er ligt een mooi compromis tussen de burgemeester en café de Vijfhoek. Als iedereen zich aan deze gemaakte afspraken houdt, kunnen we deze zomer weer volop genieten van de gezellige wijk die de Vijfhoek is”.