De voorbereidingen voor het veiliger maken van de Sloterweg wordt deze maand ingezet.
De voorbereidingen voor het veiliger maken van de Sloterweg wordt deze maand ingezet. (Foto: aangeleverd)

Voorbereiding camera’s Sloterweg en Laan van Vlaanderen in gang gezet

Algemeen

NIEUW-WEST - De gemeenteraad stemde begin dit jaar in met het verkeersveiliger maken van de Sloterweg-West. Met de gekozen variant 2A worden de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen met camerahandhaving, zogenaamde knips, afgesloten voor doorgaand verkeer met een motor. Tegelijk vroeg de raad ook te onderzoeken of de camera’s op de Laan van Vlaanderen op bepaalde momenten uit kunnen om de winkeliers van het Belgiëplein tegemoet te komen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven nogmaals goed te onderzoeken of het invoeren van tijdvakken mogelijk is. Daarvoor zijn meer gedetailleerde verkeersgegevens nodig, zoals de verkeerscijfers per uur per dag te achterhalen. Het verkeer wordt dan ook twee weken in juni geteld, daarna worden de camera’s uitgezet en afgedekt.

Ontheffing

Deze verkeersmaatregelen moeten de Sloterweg-West veiliger maken. De verwachting is dat de maatregelen in januari, februari of maart 2023 worden ingevoerd. Voor die tijd moet het gemeentebestuur nog een besluit nemen over: wie in aanmerking komt voor een ontheffing, hoe de ontheffing wordt verleend, geautomatiseerd systeem of handmatig, of de ontheffing gratis wordt aangeboden over eventuele tijdvakken waarin de afsluiting op de Laan van Vlaanderen wel of niet van kracht is.

Onderzoek

De gemeenteraad heeft ook gevraagd er alles aan te doen om geen kosten in rekening te brengen voor de ontheffingen. En onderzoek te doen naar het verruimen van de ontheffingen. Op dit moment wordt onderzocht welk ontheffingssysteem kan worden gebruikt. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald wie er in aanmerking komt voor een ontheffing en of dit geld kost.

De extra onderzoeken en de daarbij behorende keuzes kosten tijd. Het afsluiten van de Sloterweg en de Laan van Vlaanderen schuift daarom op naar januari, februari of maart  2023.