Het zero waste lab is nu officieel geopend.
Het zero waste lab is nu officieel geopend. (Foto: Brandeisfotografie)

Een schoner plein, een groener plein

Algemeen

NIEUW-WEST - Vorige week stond in het teken van groener en schoner. Dagelijks bestuurder Ronald Mauer had zijn handen vol aan het Lambertus Zijlplein en Plein ’40-’45. Bij de eerste werd het plein na een fikse vergroening opgeleverd, wat reden voor een feestje in de middag was. Bij de tweede werd ’s avonds gevierd dat de inspanningen van de marktondernemers tot een duurzaam afvaleiland heeft geleid.

Shirley Brandeis

Het achter hekken gelegen afvalgebied nabij de markt op Plein ’40-’45 is niet het mooiste stukje Slotermeer. Zeker niet als je bedenkt dat het voor een groot deel van de bezoekers die met de tram of bus komen het eerste is dat ze van de markt zien. Al jaren wordt hierover gebrainstormd, gebuurtschouwd en nagedacht. Met het plan van marktkoopmannen Hakim Amarki en Mustapha Daoudi wordt het wel allemaal al een stuk netter en duurzamer. En toch ook: het vuil van de markt moet nou eenmaal ergens naartoe.

Officieel geopend

Dat plan dienden ze in 2019 in bij stadsdeel Nieuw-West, dat toen in Slotermeer het buurtbudget beschikbaar stelde. Een pot met geld voor goede ideeën door de buurt en voor de buurt. Bewoners konden hun stem geven en wie de meeste stemmen kreeg, kon in de periode erna van start met de uitvoering. Zo werden met het geld uit die editie (elk jaar is er een buurtbudget, inmiddels voor heel Nieuw-West) de Vrijheidsfontein, nieuwe meubels voor een buurthuiskamer, uitjes voor ouderen en een bloemrijke klimaattuin bekostigd. En dus ook het afvaleiland waar gft-afval, houten pallets, papier en ander afval gescheiden verwerkt en opgehaald worden. Al lang in gebruik, maar door corona pas vorige week woensdag officieel (toespraken, bloemen, lintje, rode loper) geopend.

Zero waste lab is de officiële naam, omdat het afval na scheiding wordt verwerkt tot grondstoffen. “Een goede stap op weg naar het verduurzamen van de markt en van Plein ’40-‘45,” zei een trotse Ronald Mauer, die als dagelijks bestuurder in Nieuw-West zowel over energietransitie (duurzaamheid) als economische zaken (markt) gaat. En hoe fijn dat bewoners en ondernemers daar zelf aan kunnen bijdragen dankzij het buurtbudget, benadrukte hij. “Zo weet je als bestuurder dat een plan veel draagvlak heeft!”

Eerst een probleem

Er waren bloemen voor textielondernemer Hakim Amarki en groentekoopman Mustapha Daoudi, die het plan opvatten en het met behulp van omgevingsmanager Redouan Boussaid uitwerkten. Mustapha: “We zagen dat grote hoeveelheden marktafval dagelijks naar de verbrandingsoven werden gebracht. Zo zonde, vonden we! Dat moet anders en hebben we uitgewerkt. Fijn dat zoveel mensen op ons plan voor een zero waste lab hebben gestemd!” Er waren nog wat ‘struggels’, vertelden ze vlak voor het doorknippen van het rode lint, dat nabij de afvalbakken tussen twee chique paaltjes op een rode loper was geplaatst. Iets met regels en bureaucratie, maar daar werd deze dag even niet meer over gepraat. “Wat eerst een probleem was, is nu een kans!” riepen ze, waarna de schaar in het lint ging.