V.l.n.r. gastheer Billy en twee van de 60 Oekraïense gasten in het buitenbuurthuis van de Horizon.
V.l.n.r. gastheer Billy en twee van de 60 Oekraïense gasten in het buitenbuurthuis van de Horizon. (Foto: aangeleverd)

Oekraïense vluchtelingen bezoeken Spaarndammerbuurt

WEST – Zestig Oekraïense vluchtelingen uit Amsterdam kwamen op bezoek in de Spaarndammerbuurt voor ontmoeting, gezelligheid en samen eten. Buurtbewoners, lokale ondernemers, buurtwerkers en sponsoren staken de hoofden bij elkaar en de handen uit de mouwen voor een warme ontvangst bij Huis van de Wijk de Horizon.

In het buitenbuurthuis van de Horizon komen heerlijke etensgeuren, gitaarmuziek en zang je tegemoet. Iedereen was opgetogen en er klonken Oekraïense liederen door de tuin. Initiatiefnemer Corradino Arcari, oftewel Billy uit de Spaarndammerbuurt, en koks Isam, Roberto en AÏcha waren druk bezig in de keuken van buurtrestaurant Hembrug & Zaandammer. Zij toverden een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel: salade, risotto, lasagne en als toetje tiramisu van Bagels & Beans.

Feestmaal

Buurtbewoner Vitalik nodigde Oekraïense vluchtelingen uit om samen met buurtbewoners te genieten van dit feestmaal. Vrijwilligers sloegen de handen ineen en maakten er samen met alle gasten een gezellige middag van. Dit alles mede mogelijk gemaakt door de gulle giften van lokale ondernemers.

'Het blijft niet bij deze ene keer'

Door de warme reacties van de Oekraïense gasten en de positieve energie zijn de vrijwilligers Jamal, Wafa, groep Diamant het er ook over eens: "Het blijft niet bij deze ene keer!” Een stralende Billy kijkt alweer uit naar de volgende editie op 31 juli: "Ik ga zo weer op pad om sponsors en helpers te zoeken. Hopelijk wil het GVB dan weer de OV-dagkaarten bekostigen, waarmee onze Oekraïense gasten konden komen. Dat was fantastisch! Ook zijn er ideeën om meer met muziek en activiteiten te doen. Wat is het toch fijn om zo samen te werken.”

Met een warm gevoel en voor de gasten een verrassingspakket met luxe voedselproducten van ESA PeDevilla neemt iedereen afscheid van elkaar.