De studentenorkesten tijdens een openluchtconcert.
De studentenorkesten tijdens een openluchtconcert. (Foto:aangeleverd)

Studenten vertolken De Vogel Vrijheid

NIEUW-WEST - Het Amsterdams en het Rotterdams studentenorkest zetten zich gezamenlijk in om het werk van twee leden van het WOII studentenverzet opnieuw uit te voeren. Componist Lex van Delden, geboren Zwaap uit een joodse familie, en dichter Jan-Willem Schulte Nordholt schreven in 1955 De Vogel Vrijheid.

Daarin toen al, uitzonderlijk voor de vijftiger jaren van de vorige eeuw, een slavenopstand.

Spoken word

55 musici, twee solisten en dirigent bevolken vrijdag 1 juli om 15.30 uur het Osdorpplein waar De Vogel Vrijheid onder de blauwe lucht gaat klinken. Met solisten zang Lisa Roth en spoken word Séna Nyaku en onder leiding van dirigent Peter Veenhuizen komen de orkesten tot een actuele uitwerking van dit gegeven ter ere van Keti Koti.

Climax

De Vogel Vrijheid is gecombineerd met delen uit Verdi's Nabucco en Purgatorio van Smith en leiden naar climax. Het hele programma heet De Vogel Vrijheid of Vogelvrij, om aan te geven hoe dicht dat vroeger en in het huidig wereldbeeld elkaar raken.

"De mannen die door de schemering gingen. Nauwelijks ontwaakt nog uit de nacht. Nog niet bewust zich van hun diepe kracht. Horen de vogel vrijheid zingen". Zo opent in 1955 het oratorium De Vogel Vrijheid gecomponeerd door Lex van Delden op de tekst van Jan Willem Schulte Nordholt. In opdracht van de viering van de 100-jarige vakbeweging geschreven en uitgevoerd in het concertgebouw.

Deze tekst gaat over deze vrienden uit het Amsterdamse studentenverzet, net zo goed als over Nederland, nog nauwelijks hersteld van de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog. Zij gaat zeker over hoe de joodse familie van Delden, geboren Alexander Zwaap, op het Namen monument in Amsterdam terug te vinden.