El Houb
El Houb (Foto's: aangeleverd)

Nu te zien bij Cinema De Vlugt

NIEUW-WEST - Bij Cinema De Vlugt, op steenworp afstand van Plein ’40-’45, Burgemeester de Vlugtlaan 125, draaien de allernieuwste films uit Hollywood, Bollywood en de rest van de wereld. Het gezellige Café De Vlugt is elke dag vanaf 9.00 uur geopend voor een lekkere kop koffie en een croissant. De eerste film start rond 11.00 uur en de dag eindigt met een vertoning rond de klok van 21:.0 uur. Tijdens de film kunnen bezoekers met een bak popcorn of nacho’s onderuit zakken in de comfortabele stoelen van de gloednieuwe filmzaal.

Het hele filmprogramma is te vinden op: www.cinemadevlugt.nl.

Rebel is de meest explosieve en tevens meest persoonlijke film van het Belgische regisseursduo Adil en Bilall, bekend van Bad Boys for Life en Patser. Het indringende verhaal over twee broers die vanuit België in de oorlog in Syrië terechtkomen, laat een verpletterende indruk achter. Kamal, die opgroeit in de beruchte Belgische wijk Molenbeek wil zijn leven als drugshandelaar beteren en besluit om oorlogsslachtoffers in Syrië te gaan helpen. Hij wordt echter al snel opgepakt en gedwongen om zich aan te sluiten bij een militie met als standplaats Raqqa.

Zijn leven verandert in een nachtmerrie. Hij moet aanslagen die worden gepleegd filmen. Als hij zelf in een video te zien is die viral gaat, heeft dit grote invloed op het leven van zijn familie in België. Zijn broertje Nassim is een gemakkelijke prooi voor ronselaars die beloven hem met zijn broer te herenigen, maar eigenlijk jonge strijders rekruteren. Hij komt in een trainingskamp terecht. Dit betekent dat hun moeder Leila niet alleen haar oudste, maar ook haar jongste zoon dreigt te verliezen. Ze zet alles op alles om hem terug te krijgen.

In Beste Meneer Bouterse blijft het Surinaamse volk bitter verdeeld nadat de ex-president is veroordeeld voor moord. Voor- en tegenstanders van Desi Bouterse zijn niet in staat om de turbulente geschiedenis van het land achter zich te laten. Filmmaker Ananta Khemradj (32) vindt het hoognodig dat Surinamers het gesprek met elkaar aangaan, om daarna als land samen verder te kunnen. Er zijn nog veel vragen. Volgens Bouterse speelde Nederland een rol in relatie tot de 8 decembermoorden. De documenten die dit volgens hem zouden bewijzen liggen achter slot en grendel. 

Wat klopt er van dit verhaal? Waarom houdt oud-kolonisator Nederland documenten over de jaren 80 in Suriname geheim? Hebben we eerst antwoorden nodig? Ananta wil met haar documentaire een proces van heling op gang brengen voor haar landgenoten, maar ze worstelt met de vraag of ze Bouterse wel of geen podium moet geven. Is dit wel een stap naar de door haar gewenste verzoening tussen haar landgenoten, of gooit ze hiermee olie op het vuur? 

Op dinsdag 11 oktober, Coming-Outdag, is bij Cinema De Vlugt het indrukwekkende El Houb als voorpremière te zien. Als de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader is betrapt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? Zeker met een bemoeizuchtige buurman die altijd op het verkeerde moment rond het huis zoemt. De moeilijke dagen die volgen, roepen mooie en aangrijpende herinneringen op. Karim beseft dat hij zijn familie moet confronteren om eindelijk de oorverdovende stilte te doorbreken. 

Maar kan hij van zijn familie acceptatie verwachten, als hij nooit met zijn eigen gevoelens in het reine is gekomen?

Rebel.
Beste Meneer Bouterse.