De kinderen mochten met de brandslang de ramen uit hun sponningen te spuiten.
De kinderen mochten met de brandslang de ramen uit hun sponningen te spuiten. (Foto: Peter Vreeswijk)

Oekraïense kinderen leefden zich uit tijdens spelmiddag

Saskia Vreeswijk

BADHOEVEDORP - Op initiatief van Stefan Molenaar en Sietse Houben, beiden lid van de vrijwillige brandweer in Badhoevedorp, werd afgelopen zondagmiddag, in samenwerking met Scouting Badhoevedorp, een spelmiddag georganiseerd voor de kinderen uit Oekraïne. De ruim honderd kinderen verblijven momenteel in de hotels rondom Badhoevedorp. Op deze middag waren ruim zestig kinderen aanwezig.

Rond 14.00 uur stroomden de kinderen, veelal vergezeld van moeder of vader, toe. De eerste run ontstond op de tankspuitauto. De kinderen kropen achter het stuur en kregen met gebarentaal uitleg over alles wat er te bewonderen viel. Verder konden ze zich laten schminken door vrijwilligers van de scouting. Diverse spellen in het groot mochten zij spelen, zoals Mikado. Een springkussen was opgesteld naast de nieuwe Rietveldschool, als ook een levensgrote katapult. De Rietveldschool had voor de gelegenheid het toegangshek geopend zodat de kinderen konden spelen op de gloednieuwe speeltoestellen op het schoolplein.

De meeste aandacht trok wel een uit hout opgetrokken gevel van een huisje. De ramen waren door middel van magneten gesloten. Taak van de kinderen om met de brandslang de ramen uit hun sponningen te spuiten. Ook was het een feest bij de mini-brandauto's. Deze moesten over een traject van ongeveer 10 meter worden weggespoten over een spoorbaan van brandweerslangen.

Een absoluut geslaagde en zonnige middag. Wellicht kon op deze manier het verdriet van de oorlog even naar de achtergrond worden geschoven.