Mensen met een vluchtelingenachtergrond te springen om hulp bij taal.
Mensen met een vluchtelingenachtergrond te springen om hulp bij taal. (Foto: Huub Zeeman)

Vrijwilligers vacatures met thema ‘Nieuwkomers’

Algemeen

NIEUW-WEST - In Nieuw-West wonen veel mensen met een vluchtelingenachtergrond. Zowel bewoners op het AZC als statushouders die bezig zijn met inburgering hulp goed gebruiken. Hieronder 5 mooie vacatures om deze nieuwkomers een stap verder te helpen.

Help kinderen uit een ander land een goede start te maken door ondersteuning te bieden aan hun ouders in het project Home-Start van Humanitas. Ondersteun een dagdeel per week bij opvoedvragen, netwerk opbouwen en integreren in de buurt. Het is belangrijk dat vrijwilligers inlevingsvermogen hebben en oog voor de kracht van de ouders. Er wordt  een training aangeboden en er is intervisie met mede-vrijwilligers. 

Taalles geven in het AZC
Tussen Osdorp en Geuzenveld ligt het AZC Willinklaan. Onlangs zijn er bijna 200 nieuwe bewoners bijgekomen, op de ruim 500 die er al verbleven. Er is veel behoefte aan Nederlandse taalles, en lesmateriaal is aanwezig. Vrijwilligers hoeven geen ervaring te hebben als (taal)docent. Stichting Eigenwijks of stichting Vrouwen van het AZC kunnen wel hulp gebruiken bij hun taallessen.

Enthousiaste PR-medewerker voor Stichting Ykeallo
Stichting Ykeallo zet zich in voor met name Eritrese nieuwkomers, door middel van allerlei projecten. Zo helpen zij Eritreeërs hun weg te vinden in Nederland, en een mooie toekomst op te bouwen. Ze vinden het belangrijk dat Eritreeërs positief in het nieuws komen, en zien en horen zelf dagelijks hun inspirerende verhalen. Wie helpt deze mooie stichting op de kaart te zetten door hen een paar uurtjes per week hierin te helpen?

Help nieuwkomers te leren ondernemen in Nederland
Wie het leuk lijkt om anderen op weg te helpen in hun bedrijf, kan zich aanmelden bij Road of Hope jou! Zij zijn momenteel op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kleine groepjes nieuwkomers willen begeleiden bij het (door-)ontwikkelen van hun bedrijf.  Het gaat om lesgeven over het ondernemerschap aan mensen met verschillende nationaliteiten, voor een periode van tien maanden.

Buddy voor een vluchteling
Voor wie er liever 1-op-1 er voor iemand wil. zijn er diverse mogelijkheden om vanaf een uurtje per week inzetbaar te zijn. Als maatje van een ongedocumenteerde of statushouder kan iemand veel betekenen door samen iets leuks te doen, een luisterend oor te bieden of te helpen met brieven en instanties. ASKV, De Regenboog Groep, het Leger des Heils, OpenEmbassy en vele andere organisaties zijn op zoek naar vrijwilligers. VCA helpt met plezier om met de juiste organisatie in contact te komen.

Voor meer informatie over één van deze vacatures: mail naar nieuwwest@vca.nu of bel 06 34030720  of 020 5301220. Op vca.nu/vrijwilligers-vacatures staan alle vacatures. Voor meer informatie: www.vca.nu.