De Aker is het podium voor een feestelijke buurtbeurs.
De Aker is het podium voor een feestelijke buurtbeurs. (Foto: aangeleverd)

Feestelijke Buurtbeurs met van alles over De Aker

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Wat er zoal te doen is in en rond De Aker? Veel, heel veel. En dat wordt zaterdag 1 oktober op feestelijke wijze (kraampjes, muziek, dans) op het Ecuplein in het hart van de buurt getoond. Cor Woons van het EcuCollectief vertelt.

Het komt hem en buurtgenoten wel eens ter ore. Een evenement waar iemand niet vanaf wist. Of een buurthuis dat onbekend is bij een deel van de buurt. “En dat terwijl hier zoveel is en zoveel gebeurt,” zegt Cor Woons van het Ecu-collectief. Deze groep bewoners in De Aker organiseert evenementen voor en door de buurt, zoals vlak voor de Kerst het gezamenlijke zang op het Ecuplein (dit jaar op 23 december). Maar dit soort evenementen en al die andere mooie dingen in en voor de buurt kunnen wel wat meer bekendheid krijgen. Vandaar de Buurtbeurs. Woons schetst het Ecuplein van komende zaterdag: “Rijen kraampjes waar al die mensen die iets moois in de buurt doen laten zien wat ze doen. Muziek van het dweilorkest, van de lokale zangvereniging. En natuurlijk een bakkie koffie!”

Contact met buren

De Drie Boertjes, buurthuis De Aker, de Stadsboerderij… het zijn drie voorbeelden van plekken in of net op de rand van De Aker waar bewoners elkaar treffen, leuke dingen kunnen ondernemen of organiseren. En waar je weet waarom je je thuis voelt in de buurt. Woons woont er al heel wat jaren. "Wonen doe je niet alleen door een huis in een buurt te hebben. De buurt hoort ook bij je woongenot. Contact met buren ook, en niet alleen je naaste. Mensen willen wel, maar niet iedereen weet hoeveel hier samen te doen is. Soms vertel ik iemand bijvoorbeeld over de Drie Boertjes, een buurthuis bij het oorlogsmonument, en dan kijken ze me aan alsof ze water zien branden.”

Een Buurtbeurs kwam er uit een brainstorm met Eigenwijksopbouwwerker Doreen. Het bekt lekker, maar is dus gewoon een gezellig evenement met een beurs. Over de buurt. Op het Ecuplein, dat een metamorfose onderging (en door uitstel wegens corona nog geen officiële opening heeft gehad). Zaterdag 1 oktober is daarmee ook meteen dé gelegenheid voor bezoekers om het plein eens goed te bewonderen. En meteen te zien, onder het genot van muziek en een bakkie, wat er allemaal in en voor de buurt wordt georganiseerd. Bij maar liefst dertig kramen, waaronder ook die van bekende lokale winkeliers als Tuincentrum Osdorp, met een leuke actie voor deze dag, en Jumbo De Aker, die tijdens de beurs een spectaculaire campagne aankondigt: een hardcover plaatjesverzamelboek over Amsterdam, met daarin een prominente plek voor Osdorp en omgeving. Tijdens de Buurtbeurs alvast te bewonderen. Woons: "We maken graag plek voor dit soort buurtgebonden acties. Alles wat De Aker mooier maakt, kan men zaterdag verwachten!”

De Buurtbeurs bezoeken? U bent zaterdag 1 oktober welkom tussen 12 en 16 uur. Om half twaalf gaan De Neuteblazers door de buurt voor de benodigde muzikale reuring. Ook Bekende Osdorper Dennis Isidora, het Amsterdams Volkskoor en een kinderdansgroep treden op en er zijn diverse workshops, waaronder bewegen voor ouderen. Dit alles overdekt, in de tent. Regen is dus geen reden om thuis te blijven.