Afbeelding

Betaald parkeren tegen parkeerdruk of flinke melkkoe voor de Stopera?

NIEUW-WEST - Ër is veel te doen over het besluit van de gemeente Amsterdam om in de hele stad betaald parkeren in te voeren. Politieke partij GoedBeterWest legt uit wat de maatregelen voor effect hebben in de straten van het stadsdeel en op de portemonnee van inwoners in Nieuw-West: 

Betaald parkeren tegen parkeerdruk of flinke melkkoe voor de Stopera?

"Afgelopen week werd bekend dat de gemeente Amsterdam in de hele stad betaald parkeren gaat invoeren om de parkeerdruk voor bewoners te verlagen. De bedoeling is dat er tussen 09.00 en 19.00 overal 1,60 euro per uur wordt betaald zodat de parkeerdruk afneemt. De gemeente Amsterdam heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat in gebieden waar de parkeerdruk aan de 90 procent raakt betaald parkeren wordt ingevoerd. Voor Nieuw-West geeft de gemeente aan dat het hele stadsdeel betaald parkeren krijgt (uitgezonderd de buurten Sloten enRiekerhaven).


De kaarten die de gemeente zelf meelevert geven echter aan dat de parkeerdruk op buurtniveau overdag zelfs de 80 procent niet haalt (zie bijlagen). Op een aantal plaatsen wordt de 80 procent wel gehaald, of overschreden, dit is alleen in de avonduren, als niet hoeft te worden betaald! Door af te wijken van haar eigen coalitieafspraken lijkt het wel duidelijk dat de parkeerdruk niet de drijfveer is achter de invoering van betaald parkeren, maar dat het gaat om het aanvullen van de blinkend lege gemeentekas. De bewoners van Nieuw-West gaan betalen, maar zien van deze gelden niets in de directe omgeving terug. Veel bewoners voelen zich, juist in de huidige tijd met hoge inflatie en sterk gestegen kosten van het dagelijks levensonderhoud in de kou gezet door de gemeente. Door af te wijken van haar eigen coalitieakkoord schaadt het College ook het vertrouwen met de burger.

De aangekondigde plannen halen tevens de voor ondernemers belangrijke blauwe zones weg .Handhaving van blauwe zones kost de gemeente namelijk meer en opbrengsten gaan in tegenstelling tot betaald parkeren niet naar de gemeente maar naar de overheid. De blauwe zones zijn daarentegen wel belangrijk voor winkelcentra, zoals die van Winkelcentrum Nieuw Sloten, waar vanwege de elektronische knip in 2023 al inkomstenderving wordt verwacht. Een extra inkomstenderving in 2024 zal een tweede klap zijn. Factoren die de parkeerdruk in de avonduren juist opstuwen worden met deze plannen ook niet aangepakt. Zo leidt verkameren en het in huis blijven wonen van volwassen kinderen vooral ‘s avonds tot meer auto's per adres. Het risico bestaat dat met de invoering van betaald parkeren overdag, door het verdwijnen van zogeheten gedoogplekken, de druk in de avonduren alleen maar erger wordt. GoedBeterWest! Piet Boon

Parkeerdrukmeting lente 2022 verkeersadviesbureau Trajan.