Vallen, rollen, opstaan en weer doorgaan tijdens de Stuntdag.
Vallen, rollen, opstaan en weer doorgaan tijdens de Stuntdag. (Foto: aangeleverd)

Een spannende dag op de Goeman Borgesius

Algemeen

NIEUW-WEST - Leerlingen van de Goeman Borgesiusschool in Geuzenveld hadden eerder deze maand een wel heel bijzondere schooldag. Die dag stond er geen rekenen, taal of topografie op de agenda, maar leren stunten!

Shirley Brandeis

Een leerzame dag was het. Per klas kwam een echte stuntman (in deze tijd heet dat natuurlijk een stuntmens) tijdens een workshop uitleg geven over wat stunten is, over vecht- en valtechnieken en hoe je een stuntmens kunt worden. Geen vreemde les op de Goeman Borgesius, vertelt leerkracht Saskia van Tienen. “Kunst- en cultuuronderwijs is voor ons niet slechts ‘iets leuks’ voor erbij. Bij ons staat dit op de reguliere agenda, omdat het iets is dat echt bijdraagt, iets met je doet en iets voor je kan betekenen. Denk aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het aanmoedigen tot samenwerken, leren luisteren naar anderen of leren de dingen kritisch te bekijken.”

Spectaculairder

Wie door de school liep tijdens de Stuntdag, uitgerold door Theatermakerij STORM, zag lokaal na lokaal de ene na de andere stunt voorbijkomen. Van koprollen en acrobatiek tot freerunnen, drakendansen en zweefrollen. Alles waar nodig met dikke matten eronder uiteraard. Van Tienen: “Je hoorde door de hele school lachende kinderen en leerkrachten. En hoe ouder de kinderen hoe spectaculairder de stunts waren!”

Stage fights

Die hele school kwam later op de dag samen in het gymllokaal voor een gezamenlijke voorstelling vol stunts, met onder andere ‘echte’ stage fights! Elke groep droeg met een eigen stuntscène bij aan het verhaal over een mysterieuze koffer. Elke groep had ook gezorgd voor een stukje entourage in de vorm van kostuums, decors en licht- en geluidseffecten. Van Tienen: “Het was een hele spannende voorstelling. Door het verhaal, maar vooral door alle stunts!”