In het paleis op de Dam kunnen jonge kinderen naar het Voorleespaleis tijdens ‘24H Ontdek je stad’.
In het paleis op de Dam kunnen jonge kinderen naar het Voorleespaleis tijdens ‘24H Ontdek je stad’. (Foto: Pixabay)

Herontdek de binnenstad tijdens 24H Centrum

Algemeen

AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum is het oudste stadsdeel met onverwachte ambachten, kunst en creatief ondernemerschap. Op zaterdag 14 mei vanaf 6.00 uur ’s ochtends organiseert amsterdam&partners weer ‘24H Ontdek je stad’, deze keer in het centrum van Amsterdam.

Voor het eerst sinds 2013 staat stadsdeel Centrum weer in de spotlights, want ook in dit stadsdeel zijn er veel verborgen parels die Amsterdammers nog niet kennen of niet meer kennen. De hoogste tijd dus dat de Mokummers op ontdekkingstocht gaan in Centrum.

Kleine uurtjes

Tijdens deze editie zijn er van ’s morgens vroeg tot in de kleine uurtjes bijna vijftig onverwachte activiteiten te doen op bekende en minder bekende plekken in de Leidsepleinbuurt, de Rembrandtpleinbuurt tot en met het Joods Cultureel Kwartier en in het Wallengebied, rondom de Nieuwmarkt en de Dam. Door de diverse programmering van 24H Centrum ervaren Amsterdammers het centrum opnieuw op een unieke manier. Doe om 6 uur een Cityrun, ontdek de Hortus met je smaakpapillen of klim het podium op bij ITA. 

24H Centrum start op 14 mei om 6 uur ’s ochtends op de Zeedijk. Het Patta Running team rent dan met aangemelde lopers een 10 kilometer rondje langs locaties van deze 24H Centrum editie. De Hortus organiseert samen met Het Slow Food Youth Network de Hortus Tasting Tour. Ga op proeverij en leer ook nog van alles over eetbare natuur.

Feestelijk gevierd

De vernieuwde Waterloopleinmarkt is weer open en dat wordt vanaf 12.00 uur feestelijk gevierd met optredens, marktverkopers die laten zien wat ze in huis hebben en een gezellige avondmarkt tot in de late uurtjes. Of kom naar de 127 jaar oude Stadsschouwburg waar nu het Internationaal Theater Amsterdam huist. Tijdens 24H Centrum is het mogelijk om achter de coulissen iets over de geschiedenis te leren, even op het podium te staan en nog meer bijzondere plekken in het theater aan het Leidseplein te ontdekken. Voor jonge kinderen is het Voorleespaleis in het Koninklijk Paleis op de Dam. Daar staan schminken, verkleden en samen verhalen van prinses Arabella lezen op het programma.

Laagdrempelig

Het evenement is speciaal voor bewoners om op een laagdrempelige manier hun eigen stad te (her)ontdekken en te ervaren wat de verschillende Amsterdamse stadsdelen op cultureel, sportief en culinair gebied te bieden hebben. Allerlei soorten ondernemers, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties vertellen bijzondere verhalen, openen hun deuren voor een exclusief kijkje in hun vaak onzichtbare keuken of achter de schermen of organiseren speciaal voor 24H Centrum een verrassende activiteit.

Tot 2020 werden de 24H evenementen in de stadsdelen Oost, West, Noord, Zuidoost en Nieuw-West georganiseerd, om ook het aanbod in deze stadsdelen te ontdekken. Corona heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat de binnenstad minder wordt bezocht door bewoners van Amsterdam. Daarom organiseren deze  Centrum-editie waarbij inwoners van Amsterdam de binnenstad kunnen herontdekken.

Het volledige programma met alle informatie staat online op www.iamsterdam.nl/24h.